9 marca 2015

Makaron z sosem szynkowo-groszkowym


Groszek nie musi być wcale straszny, a sos nie musi być tuczący. Ten sos pasuje nie tylko do makaronu, ale również do ryżu i kasz. Jest dobrym rozwiązaniem dla osób zabieganych, nie mających dużo czasu, aby stać przy kuchni.


Składniki:

- Szynka w plastrach 20 dag.
- Cebula 1 szt.
- Czosnek 2 ząbki
- Jogurt naturalny 300 ml
- Mąka pszenna 1,5 łyżki
- Groszek konserwowy 0,5 puszki
- Makaron 20 dag
- Sól
- Pieprz czarny mielony
- Tymianek


Sposób przygotowania:

1. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy ją na patelnię. Szynkę kroimy w trochę większą kostkę i wrzucamy na patelnię z cebulą. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i wstawiamy patelnię na średni ogień. Smażymy, aż wszystko się zarumieni.

2. Do miski wlewamy jogurt naturalny i dosypujemy mąkę. Dokładnie mieszamy, żeby nie było grudek.

3. Zawartość miski wylewamy na patelnię z szynką i cebulą. Dosypujemy groszek i doprawiamy solą, pieprzem oraz tymiankiem. Dokładnie mieszamy i gotujemy chwilę na małym ogniu.

4. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzamy go i przelewamy zimną wodą. Rozkładamy makaron na talerze i polewamy go wcześniej przygotowanym sosem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz