Groszek nie musi być wcale straszny, a sos nie musi być tuczący. Ten sos pasuje nie tylko do makaronu, ale również do ryżu i kasz. Jest dobrym rozwiązaniem dla osób zabieganych, nie mających dużo czasu, aby stać przy kuchni.
Składniki:
- Szynka w plastrach 20 dag.
- Cebula 1 szt.
- Czosnek 2 ząbki
- Jogurt naturalny 300 ml
- Mąka pszenna 1,5 łyżki
- Groszek konserwowy 0,5 puszki
- Makaron 20 dag
- Sól
- Pieprz czarny mielony
- Tymianek
Sposób przygotowania:
2. Do miski wlewamy jogurt naturalny i dosypujemy mąkę. Dokładnie mieszamy, żeby nie było grudek.
3. Zawartość miski wylewamy na patelnię z szynką i cebulą. Dosypujemy groszek i doprawiamy solą, pieprzem oraz tymiankiem. Dokładnie mieszamy i gotujemy chwilę na małym ogniu.
4. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzamy go i przelewamy zimną wodą. Rozkładamy makaron na talerze i polewamy go wcześniej przygotowanym sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz