Śniadanie na ciepło? Czemu nie! Pomysł zrodził się z chęci odmiany codziennej bułki śniadaniowej, którą jem z serem, szynką i warzywami. Bułka jest dobrym urozmaiceniem śniadań i kolacji - chrupiąca i złocista, farsz rozpływający się w ustach, a jej przygotowanie nie zajmuje dużo czasu.
Składniki:
- Bułki 2 szt.
- Cebula 1 mała
- Pieczarki 4 szt.
- Szynka 5 plastrów
- Ser 2 plastry
- Czosnek 1 ząbek
- Przecier pomidorowy 1 łyżka
- Sól
- Pieprz czarny mielony
- Bazylia suszona
Sposób przygotowania:
1. Odcinamy wierzch bułek i wydrążamy środek. Wyjęty miąższ rwiemy na małe kawałki, ponieważ będzie on potrzebny do farszu.
2. FARSZ: Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i wrzucamy na rozgrzaną patelnię polaną oliwą z oliwek. Do cebuli przeciskamy przez praskę czosnek. Smażymy na szklisto. Szynkę kroimy w kostkę i dorzucamy do zeszklonej cebuli. Pieczarki obieramy i kroimy w grubszą kostkę. Dorzucamy je do cebuli i szynki na patelni. Smażymy, aż wszystko się zarumieni. Pod koniec smażenia dokładamy przecier pomidorowy i podlewamy całość minimalnie wodą. Mieszamy i zdejmujemy z ognia. Farsz przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i bazylią. Dorzucamy wcześniej przygotowany miąższ wyjęty z bułek. Wszystko dokładnie mieszamy.
3. Plastry sera kroimy na małe prostokąty. Częścią sera wykładamy dno wydrążonej bułki. Następnie wkładamy do niej farsz i przykrywamy pozostałym serem. Wkładamy bułki do rozgrzanego piekarnika, ale nie przykrywamy ich „czapeczkami”, odkrojone wierzchy kładziemy obok. Pieczemy ok. 10 min w temp. 180 stopni.
Biorę udział w akcji:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz