Od jakiegoś czasu chodził za mną słodki obiad. Przeglądając mój zeszyt z przepisami, znalazłam przepis na racuchy drożdżowe. Aby były one w pełni spełnieniem mojej słodkiej zachcianki, wymyśliłam sos cynamonowo-jabłkowy. W jednym daniu zestawiłam kilka z moich ulubionych smaków: wszystko co drożdżowe, cynamonowe i jabłkowe. Racuchy są smaczne, lekkie, puszyste i pożywne.
Składniki:
Sposób przygotowania:
1. Rozkruszamy drożdże i wkładamy je do dużej miski. Dosypujemy cukier i wlewamy pół szklanki ciepłego mleka. Mieszamy, aby wszystkie składniki rozpuściły się . Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 20-25 minut.
2. Do miski z rozczynem drożdżowym wsypujemy mąkę, wlewamy pozostałe ciepłe mleko i wbijamy jajko. Wszystko mieszamy, aż do uzyskania jednolitej masy.
3. Ciasto na racuchy kładziemy łyżką na rozgrzaną patelnię. Smażymy z obu stron, aż się zarumienią.
4. SOS JABŁKOWO-CYNAMONOWY: blendujemy obrane i pokrojone jabłko z jogurtem naturalnym, cukrem wanilinowym, cukrem pudrem i cynamonem.
Racuchy można oczywiście podawać z innym sosem niż ten w przepisie lub z dżemem, miodem, cukrem pudrem, nutellą, etc.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz