18 lutego 2015

Sałatka z kaszy pęczak i kurczaka curry


Pomysł na sałatkę wydał mi się banalny, ale  jej smak już na pewno nie. Urokiem sałatki jest połączenie bardzo różnych i skrajnych smaków, takich jak np. słodka kukurydza + papryka konserwowa. Ale właśnie dzięki takim połączeniom jej smak jest bardzo intensywny. Co więcej, to sałatka bardzo zdrowa i sycąca. 



Składniki:

- 1 szklanka kaszy pęczak
- 0,5 puszki kukurydzy konserwowej
- 0,5 puszki Fasoli czerwonej konserwowej
- 1 pierś z kurczaka
- 0,5 cebuli czerwonej
- 5 kawałków papryki konserwowej
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- Przyprawy: sól, pieprz, curry





Sposób przygotowania:

1. Do garnka wlewamy 2 szklanki wody. Lekko solimy i zagotowujemy. Wsypujemy szklankę kaszy pęczak. Gotujmy na małym ogniu, nie mieszając, aż do momentu, aż kasza wchłonie całą wodę. Po ugotowaniu rozkładamy na talerze, aby się nie posklejała. Czekamy, aż wystygnie.

2. Pierś z kurczaka oczyszczamy i kroimy w kostkę. Posypujemy obficie przyprawą curry (ok. 3 łyżki). Mieszamy mięso z przyprawą i wrzucamy na rozgrzaną, polaną oliwą z oliwek patelnię. Smażymy, aż się zarumieni. Przekładamy do osobnego naczynia, aby wystygło.

3. Paprykę konserwową obieramy ze skórki. Kroimy w małą kostkę i wkładamy na sitko, aby sok obciekł.

4. Cebulę myjemy, kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do miski. Dorzucamy kukurydze, fasolę (wcześniej lepiej przepłukać ją wodą, chociaż nie jest to konieczne), usmażone mięso, paprykę konserwową oraz ugotowany wcześniej pęczak. Dokładamy jogurt naturalny i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Wszystko mieszamy.


Biorę udział w akcji:

Zastąp słoik pysznym daniem - III edycjaZdrowa przekąska

6 komentarzy: