16 lutego 2015

Pyzy ziemniaczane


Pyzy ziemniaczane są dobrym sposobem na wykorzystanie ziemniaków, które zostały nam z poprzedniego dnia. Najlepiej podawać je z ulubionym sosem i surówką.



Składniki:

- Ziemniaki 1,5 kg
- Mąka pszenna 4 czubate łyżki
- Maka ziemniaczana 4 czubate łyżki
- Sól 0,5 łyżeczki




Sposób przygotowania:

1. Gotujemy 500 gram ziemniaków. Studzimy i przepuszczamy przez praskę (ziemniaki mogą być z zeszłego dnia).

2. Pozostałe ziemniaki ścieramy na tarce o najdrobniejszych oczkach. Odsączamy nadmiar wody.

3. Do dużej miski wkładamy ugotowane i surowe ziemniaki, wsypujemy mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną i sól. Całość mieszamy i formujemy z masy kulki wielkości orzecha włoskiego.

4. Kulki wkładamy do wrzącej, lekko osolonej wody. Trzeba je lekko zamieszać, żeby nie przywarły do dna garnka. Gotujemy około 5 minut od wypłynięcia pyz na powierzchnię wody.


Biorę udział w akcji:

Zimowy Obiad


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz