15 lutego 2015

Kopytka marchewkowe


Proponuję małą odmianę dla tradycyjnych klusek leniwych, które robione są z ziemniaków. Na początku nie byłam przekonana do kopytek z marchewką, jednak po pierwszym kęsie zmieniłam zdanie. Teraz będą one częściej gościły na naszym stole. Naprawdę warto wypróbować!



Składniki:

- Marchewka 70 dag
- Jajko 1 szt.
- Mąka pszenna 2,5 szklanki
- Mąka ziemniaczana 2 łyżki
- sól




Sposób przygotowania:

1. Marchewki myjemy i obieramy. Gotujemy w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy i czekamy, aż wystygną. Przeciskamy przez praskę.

2. Do puree marchewkowego wbijamy jajko. Dodajemy mąkę pszenną oraz mąkę ziemniaczaną. Doprawiamy szczyptą soli.

3. Wyrabiamy ciasto, jeśli będzie się zbyt kleiło do rąk - dosypujemy trochę mąki pszennej. Dzielimy ciasto na 3 części. Z każdej formujemy cienkie wałeczki i kroimy je na kawałki (około 3-4 cm).

4. Zagotowujemy lekko osoloną wodę. Gdy zacznie wrzeć, wrzucamy kluski. Gotujemy przez około 4 minuty od wypłynięcia ich na powierzchnię wody.



Biorę udział w akcji:

Zimowy Obiad

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz