26 lutego 2015

Pęczak z marchewką i groszkiem


Potrawa ma charakter sałatki, w której połączyłam marchewkę, groszek i kaszę pęczak. Smaku potrawie nadaje przyprawa curry i kurkuma. Jest to szybki i pożywny obiad dla zapracowanych i tych dbających o linię.


Składniki:

- Kasza pęczak 1,5 szklanki
- Cebula 1 szt.
- Groszek konserwowy 1/2 puszki
- Marchewka 2 szt.
- Curry 1 łyżeczka
- Kurkuma 1/2 łyżeczki
- Pieprz czarny mielony
- Sól


Sposób przygotowania:

1. Do garnka wlewamy 3 szklanki wody. Lekko solimy i zagotowujemy. Wsypujemy kaszę pęczak i gotujemy na małym ogniu, nie mieszając, do momentu, aż kasza wchłonie całą wodę.

2. W międzyczasie myjemy, obieramy marchewkę oraz kroimy ją w średniej wielkości kostkę. Cebulę obieramy i siekamy w drobną kosteczkę. Pokrojone warzywa wrzucamy na gorącą patelnię. Smażymy ok. 15 minut (aż marchewka zmięknie), od czasu do czasu mieszając.

3. Po ugotowaniu się kaszy, wrzucamy do niej miękką marchewkę i cebulę. Doprawiamy curry, kurkumą, pieprzem oraz solą, dokładnie mieszamy i zdejmujemy z ognia.


Biorę udział w akcji:

Zastąp słoik pysznym daniem - III edycja Zdrowa przekąska

2 komentarze:

  1. lubię takie połączenia i od razu słonecznie na talerzu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Słonecznie i kolorowo na talerzu, aż chce się jeść :)

    OdpowiedzUsuń