Leczo kojarzy mi się z dzieciństwem, kiedy to moja mama bardzo często je robiła. Wtedy dałabym się za nie pokroić. Później trochę mi się przejadło, ale kilka dni temu przypomniałam sobie o leczu i naszła mnie na nie ogromna ochota. Jest ono o tyle fajną potrawą, że można zrobić dzięki niej porządek w lodówce. Do lecza można dodać wszystko, co nam zalega na półkach. Ponadto jest ono bardzo pożywne i zdrowe ze względu na zawartość warzyw i mięsa.
Składniki:
- Cukinia 1 szt.
- Cebula 2 szt.
- Pieczarki 15 dag
- Marchewki 2 szt.
- Pietruszka 1 szt.
- Kiełbasa 25 dag
- Pomidory 2 szt.
- Fasola czerwona konserwowa 3 łyżki
- Kukurydza konserwowa 0,5 puszki
- Przecier pomidorowy 1 łyżka
- Przyprawy: sól, pieprz czarny mielony, czosnek granulowany, bazylia, tymianek
Sposób przygotowania:
1. Marchewki i pietruszkę myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w słupki. Wrzucamy do garnka, zalewamy niewielką ilością wody, lekko solimy i wstawiamy na mały ogień.
2. Cukinię myjemy i kroimy ją w średniej wielkości kostkę (nie obieramy ze skórki). Wrzucamy ją do garnka z gotującą się marchewką, trzymamy na ogniu, aż warzywa zmiękną i wyłączamy ogień.
3. Cebulę i pieczarki obieramy i kroimy w średniej wielkości kostkę. Wrzucamy na patelnię i smażymy do momentu, aż warzywa się zarumienią. Przekładamy je do garnka z cukinią i marchewką.
4. Kiełbasę kroimy w półplasterki. Smażymy, aż zrobią się chrupiące i wrzucamy do garnka z pozostałymi składnikami.
5. Pomidory nacinamy na wierzchołkach, wkładamy do miski i zalewamy wrzątkiem, aby się sparzyły. Obieramy je ze skórki, kroimy na kawałki i podsmażamy na patelni. Gdy zmiękną, rozgniatamy je widelcem, podlewamy odrobiną wody i dodajemy przecier pomidorowy. Dokładnie mieszamy i przelewamy do garnka.
6. Do garnka ze wszystkimi składnikami dodajemy kukurydzę i fasolę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem czarnym mielonym, czosnkiem granulowanym, bazylią i tymiankiem. Wszystko dokładnie mieszamy i wstawiamy na mały ogień na około 5 minut. W razie potrzeby podlać wodą.
Biorę udział w akcji:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz