27 lutego 2015

Kurczak w brokułach


Piersi z kurczaka często goszczą na talerzach w moim domu. Staram się wymyślać różne sposoby ich podania, żeby nie znudziły się ani mi, ani mojemu chłopakowi. Tym razem podałam je z brokułami w sosie jogurtowym. Jest to bardzo szybka dwuskładnikowa potrawa. Można ją podawać zarówno z makaron jak i ziemniakami, bądź ryżem. 


Składniki:

- Pierś z kurczaka 2 szt.
- Brokuł 500 gram
- Jogurt naturalny 1,5 szklanki
- Mąka pszenna 2 łyżki
- Bulion 1,5 szklanki
- Sól
- Pieprz czarny mielony
- Czosnek granulowany



Sposób przygotowania:

1. Pierś z kurczaka myjemy, oczyszczamy i kroimy na małe kawałki. Wrzucamy na patelnię, solimy i podsmażamy. Następnie przekładamy je do garnka.

2. Brokuł myjemy i dzielimy na małe różyczki. Wkładamy je do garnka z kurczakiem i zalewamy bulionem. Dusimy ok. 15 minut, aż brokuł zmięknie.

3. Jogurt naturalny mieszamy dokładnie w misce z mąką i odrobiną wody. Wlewamy to do garnka, w którym jest brokuł i kurczak, dokładnie mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym, dusimy jeszcze ok. 3-4 minuty.



Biorę udział w akcji:

Zastąp słoik pysznym daniem - III edycja Zdrowa przekąska

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz