24 lutego 2015

Paluchy włoskie


Proponuję kolejny produkt wykonany po domowemu, a który można kupić w sklepach. Tym razem są to popularne włoskie paluchy, zwane również grissini. Drożdżowe i chrupiące paluchy nadają się doskonale jako przekąska oraz jako dodatek np. do zup. Można je jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno.


Składniki:

- Drożdże 30 gram
- Woda ciepła 150 ml
- Olej 2 łyżki
- Mąka pszenna 500 gram
- Jajko 1 szt.
- Sól 1/2 łyżeczki
- Cukier 1 łyżeczka
- Dowolne przyprawy - do posypania
- Odrobina mleka - do posmarowania paluchów




Sposób przygotowania:

1. Do miski wlewamy ciepłą wodę, olej oraz wsypujemy rozkruszone drożdże, cukier i sól. Całość mieszamy, aby sypkie składniki rozpuściły się. Przykrywamy miskę ścierką i odstawiamy ją w ciepłe miejsce na 20 minut.

2. Po tym czasie do rozczynu drożdżowego wsypujemy mąkę i wbijamy jajko. Wszystko zarabiamy na ciasto i ponownie odstawiamy je do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 20 minut.

3. Z ciasta formujemy cienkie paluszki o długości ok. 20 cm. Za pomocą pędzelka smarujemy je mlekiem i posypujemy ulubionymi przyprawami/dodatkami (np. papryka słodka mielona, sezam, sól morska, zioła prowansalskie, mak, etc.).

4. Paluchy układamy na blachę, która jest wyłożona papierem do pieczenia (między paluchami najlepiej robić odstępy, bo ciasto będzie rosło w czasie pieczenia). Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 20-25 minut do zarumienienia (czas pieczenia zależy od grubości paluchów).


Biorę udział w akcji:

Zdrowa przekąska

2 komentarze: