14 lutego 2015

Wafelki poziomkowo-krówkowe


Pamiętam jak najpierw babcia, a potem mama robiły mi czekoladowe wafelki. Pamiętam też jak szybko znikały z talerza. Trochę zmieniłam i unowocześniłam przepis babci i mamy i tak powstały wafelki z nadzieniem poziomkowo-krówkowym. Bardzo szybko się je przygotowuje, jednak trzeba poczekać kilka godzin zanim zmiękną. Ale dla ich smaku warto czekać :)



Składniki:

- Wafle suche 7 szt.
- Cukier puder 0,5 szklanki
- Śmietana 12% 1 szklanka
- Galaretka poziomkowa 1 opakowanie
- Masa krówkowa (kajmakowa) 1 opakowanie




Sposób przygotowania:

1. MASA POZIOMKOWA: Śmietanę wlewamy do garnka, dodajemy cukier puder. Wszystko mieszamy i zagotowujemy. Gotujemy około 5 minut, często mieszając. Następnie wsypujemy galaretkę i dokładnie mieszamy, aż się rozpuści. Gotujemy do momentu, aż masa zacznie gęstnieć. Zdejmujemy z ognia, aby przestygła.

2. Masą krówkową smarujemy pierwszego wafla (aby warstwy się skleiły, najlepiej masę kłaść na głębsze kwadraciki wafli i przykładać je waflem z drobniejszymi kwadracikami). Przykrywamy go kolejnym waflem, który smarujemy masą poziomkową. Postępujemy tak dalej, aż do wykorzystania obu mas.

3. Całość przyciskamy czymś cięższym (np. drewnianą deską do krojenia). Pozostawiamy na kilka godzin i dopiero kroimy.

Biorę udział w akcji:

Karnawałowe Słodkości!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz