20 lutego 2015

Drożdżowa rolada różana


Bardzo lubię pączki z nadzieniem różanym. No dobra, tak naprawdę to lubię bardziej nadzienie niż pączka. Uwielbiam też drożdżówki, więc pomyślałam, że może warto byłoby połączyć te dwa smaki. I to była świetna decyzja, bo drożdżówka różana to istny obłęd. Mogłabym ją jeść codziennie na każdy posiłek!



Składniki:

- Marmolada różana 200 gram
- Cukier 2 łyżki
- Woda 30 ml
- Mleko (ciepłe) 110 ml
- Drożdże 20 gram
- Masło/margaryna 40 gram
- Jajko 1 szt.
- Mąka 250 gram



Sposób przygotowania:

1. Drożdże rozkruszamy i wrzucamy do miski, dodajemy łyżeczkę cukru, wodę i odrobinę mleka (ciepłego). Mieszamy, aż wszystko się rozpuści. Przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 25 minut.

2. Do rondelka wkładamy masło. Wstawiamy je na ogień i podgrzewamy, aż się rozpuści. Tłuszcz powinien być ciepły, ale nie gorący. Do drugiej miski wsypujemy mąkę i pozostały cukier, wbijamy jajko (najlepiej roztrzepane), wlewamy rozgrzane masło, pozostałe mleko (ciepłe) oraz wyrośnięte drożdże. Ze składników w misce wyrabiamy ciasto i odstawiamy ponownie na 25 minut w ciepłe miejsce.

3. Po upływie czasu rośnięcia rozwałkowujemy z ciasta prostokąt o szerokości foremki do ciasta, długość dowolna. Na placku rozsmarowujemy marmoladę i zwijamy ciasto w rulon. Przekładamy roladę do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (ja użyłam foremki o wymiarach 33x12 cm). Pieczemy ok. 45 minut w temperaturze 180 stopni.

Biorę udział w akcji:

Pieczemy słodkie drożdżówki

2 komentarze: