Równie smaczne jak te ze sklepu, ale o wiele zdrowsze, bo bez barwników i bez konserwantów. Można je chrupać na sucho, a także zalane mlekiem podobnie jak sklepowe płatki śniadaniowe. Mogą być zamiennikiem dla chipsów, które towarzyszą nam przy wieczornym oglądaniu filmów, a także zaspokoją nagłą ochotę na coś słodkiego. Ich przygotowanie nie wymaga dużo czasu, a przyjemność z jedzenia jest olbrzymia :)
Składniki:
- Mąka pszenna 1,5 szklanki
- Cukier biały 5 łyżek + 1,5 łyżki do posypania
- Margaryna 0,5 kostki
- Śmietana 12% 4 łyżki
- Cukier wanilinowy 2 łyżeczki
- Cynamon 2 łyżeczki + z 1 łyżka do posypania
Sposób przygotowania:
2. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto bardzo cienko (ciasto najlepiej podzielić na 2 porcje, ponieważ nie zmieści się na jedną blachę). Rozwałkowane ciasta przekładamy na blachy wyścielone papierem do pieczenia.
3. W miseczce mieszamy 1,5 łyżki cukru z 1 łyżką cynamonu i posypujemy tym ciasto. Każdy placek tniemy na małe kwadraty (ok. 2x2 cm). Nie trzeba ich od siebie odsuwać, ponieważ nie sklejają się w czasie pieczenia. Każdy kwadracik nakłuwamy widelcem lub wykałaczką.
4. Blachy z cynamonowymi kwadracikami wstawiamy do piekarnika i pieczemy 13-15 minut w temp. 180 stopni.
Biorę udział w akcji:
genialne!
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam spróbować :)
OdpowiedzUsuńKiedyś cini minis to były moje ulubione płatki :) Nie jadłam ich już kilka lat :P
OdpowiedzUsuńTeż je bardzo lubię, ale nie z mlekiem, tylko wyjadać takie suche z paczki :D Oprócz tych tradycyjnych cynamonowych, które są pyszne, są jeszcze truskawkowe - równie dobre! Kombinuje jak je zrobić domowym sposobem :P
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
UsuńŚwietny pomysł, pyszne muszą być :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
OdpowiedzUsuń