21 lutego 2015

Cini minis domowe


Równie smaczne jak te ze sklepu, ale o wiele zdrowsze, bo bez barwników i bez konserwantów. Można je chrupać na sucho, a także zalane mlekiem podobnie jak sklepowe płatki śniadaniowe. Mogą być zamiennikiem dla chipsów, które towarzyszą nam przy wieczornym oglądaniu filmów, a także zaspokoją nagłą ochotę na coś słodkiego. Ich przygotowanie nie wymaga dużo czasu, a przyjemność z jedzenia jest olbrzymia :)



Składniki:

- Mąka pszenna 1,5 szklanki
- Cukier biały 5 łyżek + 1,5 łyżki do posypania
- Margaryna 0,5 kostki
- Śmietana 12% 4 łyżki
- Cukier wanilinowy 2 łyżeczki
- Cynamon 2 łyżeczki + z 1 łyżka do posypania





Sposób przygotowania:

1. Do miski wsypujemy cukier biały i cukier wanilinowy, 2 łyżeczki cynamonu i mąkę. Wszystko mieszamy. Następnie dodajemy margarynę i widelcem rozgniatamy ją, łącząc z sypkimi składnikami (ciasto powinno wyglądać jak to na kruszonkę). Dolewamy śmietanę i wyrabiamy ciasto. Wstawiamy do lodówki na ok. 30-40 minut.

2. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto bardzo cienko (ciasto najlepiej podzielić na 2 porcje, ponieważ nie zmieści się na jedną blachę). Rozwałkowane ciasta przekładamy na blachy wyścielone papierem do pieczenia.

3. W miseczce mieszamy 1,5 łyżki cukru z 1 łyżką cynamonu i posypujemy tym ciasto. Każdy placek tniemy na małe kwadraty (ok. 2x2 cm). Nie trzeba ich od siebie odsuwać, ponieważ nie sklejają się w czasie pieczenia. Każdy kwadracik nakłuwamy widelcem lub wykałaczką.

4. Blachy z cynamonowymi kwadracikami wstawiamy do piekarnika i pieczemy 13-15 minut w temp. 180 stopni.

Biorę udział w akcji:

Zdrowa przekąska
Domowy Wyrób

8 komentarzy:

  1. Dziękuję i polecam spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kiedyś cini minis to były moje ulubione płatki :) Nie jadłam ich już kilka lat :P

    OdpowiedzUsuń
  3. Też je bardzo lubię, ale nie z mlekiem, tylko wyjadać takie suche z paczki :D Oprócz tych tradycyjnych cynamonowych, które są pyszne, są jeszcze truskawkowe - równie dobre! Kombinuje jak je zrobić domowym sposobem :P

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny pomysł, pyszne muszą być :)

    OdpowiedzUsuń