15 czerwca 2015

Tarta z czereśniami

Powoli rozpoczyna się już sezon czereśniowy, swoją drogą - to niech trwa on jak najdłużej. Postanowiłam uczcić tartą początek tego jakże smacznego, ale krótkiego sezonu. Ten rodzaj ciasta ostatnio stał się jednym z moich ulubionych deserów.


Składniki:

SPÓD:
- Mąka pszenna 200 gram
- Jajko 1 szt.
- Margaryna 100 gram
- Cukier puder 50 gram
- Zimna woda 2 łyżki
- Kakao 2 płaskie łyżki
- Szczypta soli


MASA:
- Jogurt grecki 360 gram
- Jajka 3 szt.
- Olej 2 łyżki
- Budyń waniliowy 1 opakowanie
- Cukier puder 0,5 szklanki
- Czereśnie


Sposób przygotowania:

1. Spód: Do miski wsypujemy mąkę, kakao, szczyptę soli i cukier puder, wbijamy jajko oraz dodajemy margarynę i zimną wodę. Zagniatamy te składniki na gładkie ciasto. Rozwałkowujemy je do wielkości foremki do tarty (użyłam formy o średnicy 28 cm). Przełożyć ciasto do formy i ponakłuwać je widelcem. Piec 20 minut w temp. 180 stopni. Po upieczeniu odstawić do ostygnięcia.

2. Masa: Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy połowę cukru pudru (1/4 szklanka). Żółtka miksujemy z pozostałą połową cukru pudru (1/4 szklanki). Podczas miksowania wsypujemy budyń.

3. Do ubitych białek dodajemy po łyżce masy z żółtek i stopniowo całość mieszamy. Dodajemy jogurt grecki i olej. Wszystko dokładnie mieszamy.

4. Powstałą masę wylewamy na upieczony i przestudzony spód do tarty i równo ją rozkładamy. Na wierzch ciasta kładziemy czereśnie. Tartę pieczemy ponownie ok. 30-40 minut w temp. 170 stopni.



Biorę udział w akcji:
Wiosenne słodkości!

2 komentarze: