Składniki:
SPÓD:
- Płatki kukurydziane 120 gram
- Orzeszki ziemne solone 70 gram
- Margaryna 100 gram
- Cukier 35 gram
MASA:
- Mascarpone 50 dag
- Cukier puder 5 łyżek
- Śmietana 30% 100 ml
- Żelatyna 3 czubate łyżeczki
- Pomarańcza 1 szt.
- Czekolada gorzka 1 tabliczka
Sposób przygotowania:
1. SPÓD: Płatki śniadaniowe oraz orzeszki ziemne pokruszyć na małe kawałki. W rondelku rozpuścić margarynę z cukrem, zdjąć z ognia i wsypać do tego pokruszone płatki i orzeszki. Całość dokładnie wymieszać. Formę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć na jej dno przygotowaną masę. Lekko ją przygnieść i wstawić do lodówki, aby zastygła.
2. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki wody. Odstawić, aby napęczniała.
3. W kąpieli wodnej rozpuścić gorzką czekoladę. Odstawić, aby lekko przestygła.
4. Do dużej miski wlać zimną śmietanę i miksować ją. Stopniowo dodawać cukier puder (ciągle miksując). Gdy masa będzie puszysta i sztywna, dodajemy mascarpone oraz rozpuszczoną wcześniej czekoladę. Miksujemy, aby składniki się połączyły.
5. Z pomarańczy ścieramy skórkę na tarce o najdrobniejszych oczkach oraz wyciskamy z niej sok. Wlewamy go do masy serowej, dolewamy żelatynę i wsypujemy skórkę z pomarańczy. Dokładnie mieszamy lub miksujemy i wykładamy masę na wcześniej przygotowany spód. Wstawiamy ciasto do lodówki na kilkanaście godzin, aby stężało.
Biorę udział w akcji:
Wygląda fantastycznie, bardzo lubię serniki z mascarpone.
OdpowiedzUsuńdziękuję ;)
OdpowiedzUsuńależ on musi być pyszny!!!
OdpowiedzUsuńMoże to zabrzmi nieskromnie, ale jest pyszny :D
UsuńHej, Twój blog został przeze mnie nominowany do Liebster Blog Award. Jeśli chcesz dołączyć do zabawy zapraszam na mojego bloga - Czekoladowa muffinka po więcej informacji :)
OdpowiedzUsuńwygląda imponująco :)
OdpowiedzUsuń