27 marca 2015

Babka na dwa kolory

Babka jest łatwa i szybka w wykonaniu, a także bardzo wilgotna. Co więcej, nie zawiera mleka, jajek i margaryny. Może być dobrą alternatywą dla osób dbających o linię :)


Składniki:

- Mąka pszenna 2,5 szklanki
- Kakao 1,5 łyżki
- Cukier puder 1 szklanka
- Sól 0,5 łyżeczki
- Proszek do pieczenia 2 łyżeczki
- Oliwa z oliwek 5 łyżek
- Woda niegazowana 1,5 szklanki
- Olejek do ciasta



Sposób przygotowania:

1. Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy, sól i cukier puder. Wszystko dokładnie mieszamy.

2. Do sypkich składników wlewamy wodę, oliwę z oliwek oraz kilka kropel dowolnego olejku do ciasta. Całość miksujemy na jednolitą masę.

3. Połowę ciasta odkładamy do drugiej miski i wsypujemy do niej kakao. Ponownie miksujemy, aby kakao połączyło się z ciastem.

4. Blachę o wymiarach 33x12 cm wyścielamy papierem do pieczenia. Wlewamy do niej kakaowe ciasto i rozprowadzamy je równomiernie po całej formie. Na wierzch wylewamy jasne ciasto i wyrównujemy je łyżką. Pieczemy ok. 30-35 minut (lub do suchego patyczka) w temperaturze 180 stopni.


Biorę udział w akcji:
Wielkanocne Smaki - edycja V Wielkanocne Smaki - edycja V Wielkanocne Wypieki Babki Wielkanocne 2015

6 komentarzy:

  1. Wygląda bardzo ciekawie, a ta dwukolorowość wyjątkowo mi się podoba :) A poza tym to masz śliczny kubek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję. A kubek to jeden z moich ulubionych. Jest idealny na długie wieczory, bo mieści się w nim prawie pół litra herbaty :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale bym taką kolorową babkę zjadła :) Pycha.

    OdpowiedzUsuń
  4. To koniecznie ją zrób. Tylko ostrzegam, że szybko znika z talerza :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Witam. Mam pytanie. Dlaczego ta baba wyszła taka płaska? Ogólnie podczas przygotowań bardzo malo tego ciasta było...

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie powiedziałabym, że babka jest płaska. Ja podałam taką ilość składników, gdyż mi w zupełności wystarczy wielkość tej babki. A jeżeli chcesz większą, to zawsze można przecież zwiększyć ilość składników. Jeśli nie chcesz zwiększać składników, to przecież możesz wziąć mniejszą blachę i wtedy wyrośnie Ci większa :)

    OdpowiedzUsuń