13 lutego 2015

Zupa soczewicowa z cukinią


Soczewica nie musi być nudna, a dania bez mięsa nie muszą być niesmaczne. Zupa jest zdrowa, pożywna, i bardzo rozgrzewająca. Jest to moja pierwsza potrawa, którą przygotowałam na bazie soczewicy. Bardzo dobrze nadaje się na dzisiejszy dzień, aby nasz żołądek odpoczął po wczorajszym Tłustoczwartkowym objedzeniu :)



Składniki:

- Soczewica czerwona 1,5 szklanki
- Cukinia 1 szt.
- Cebula 1 szt.
- Pomidory 5 szt.
- Czosnek 2 ząbki
- Papryka czerwona 1/4
- Sok z cytryny 1 łyżeczka
- Papryka słodka mielona 1 łyżeczka
- Czosnek granulowany 1 łyżeczka
- Sól
- Pieprz czarny mielony



Sposób przygotowania:

1. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy ją na rozgrzaną patelnię i dodajemy do tego przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażamy, aż cebula się zarumieni i przekładamy ją do dużego garnka.

2. Do małego garnka wlewamy 3 szklanki wody i wstawiamy na mały ogień. Gdy woda zacznie wrzeć, wsypujemy soczewicę i gotujemy ok. 12 minut. W połowie gotowania lekko posolić. Po ugotowaniu przełożyć ją do dużego garnka z cebulą.

3. Cukinię myjemy i kroimy w grubszą kostkę. Wrzucamy ją do mniejszego garnka z lekko osoloną wodą i gotujemy do miękkości. Następnie przekładamy do garnka z pozostałymi składnikami.

4. Umytą ćwiartkę papryki kroimy w drobną kostkę. Lekko podsmażamy i przekładamy do dużego garnka.

5. Pomidory nacinamy na wierzchołkach, wkładamy je do miski i zalewamy wrzątkiem, aby się sparzyły. Po kilku minutach wyjmujemy je, obieramy ze skórki i kroimy na małe kawałki. Pomidory wkładamy do małego garnka i gotujemy. Gdy zrobią się miękkie, zdejmujemy z ognia i rozgniatamy je, Przekładamy do garnka, w którym jest reszta składników. Całość mieszamy.

6. Garnek z zupą wstawiamy na mały ogień. Wsypujemy trochę soli i pieprzu, paprykę słodką mieloną, czosnek granulowany oraz wlewamy sok z cytryny. Wszystko mieszamy i pozostawiamy na ogniu ok. 5 minut. Gdy zupa jest zbyt gęsta, można dolać szklankę wody.


Biorę udział w akcji:


Zimowy Obiad Zdrowa przekąska

2 komentarze: