22 lutego 2015

Makaron z orzechowym sosem


Nie spodziewałam się, że połączenie orzechów włoskich, cytryny i czosnku da tak ciekawy smak. Okazało się, że wszystkie składniki dobrze ze sobą współgrały. 



Składniki:

- Miąższ z chleba 10 dag
- Orzechy włoskie łuskane 25 dag
- Bulion warzywny 1 szklanka
- Sok z 1/2 cytryny
- Czosnek 2 ząbki
- Oliwa z oliwek 3 łyżki
- Sól
- Pieprz czarny mielony
- Makaron 50 dag




Sposób przygotowania:

1. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

2. Orzechy włoskie zalewamy wrzątkiem (aby łatwiej się obierały). Po kilku minutach odsączamy je i obieramy ze skórki, aby nie były gorzkie.

3. Miąższ z chleba (bez skórki) zalewamy bulionem warzywnym. Mieszamy, aby cały miąższ był namoczony.

4. Do malaksera wsypujemy orzechy i dokładamy namoczony miąższ chlebowy. Wlewamy oliwę z oliwek oraz sok z cytryny. Obieramy czosnek i również wrzucamy go do malaksera. Wszystko rozdrabniamy. Sos doprawiamy solą i pieprzem. Gdy sos jest zbyt gęsty, można rozcieńczyć go niewielką ilością wody z gotującego się makaronu.

5. Makaron dokładnie odsączamy, rozkładamy na talerzach i polewamy sosem orzechowym.

Biorę udział w akcji:

Zastąp słoik pysznym daniem - III edycja Zdrowa przekąska Zastąp słoik pysznym daniem - III edycja

6 komentarzy:

  1. Ten sos orzechowy brzmi bardzo intrygująco... Do tej pory makaron z sosem orzechowym jadłam jedynie w wersji słodkiej :) Twoje danie wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powiem Ci, że jak robiłam ten sos, to nie byłam przekonana do tego, czy będzie on dobry. Ale gdy go spróbowałam to pierwszą moją myślą było "będę go robiła częściej". Proponuję i Tobie spróbować :)

      Usuń
  2. Bardzo interesujący przepis. Na pewno smak jest bardzo ciekawy. Muszę spróbować !

    OdpowiedzUsuń