11 września 2017

Pizza na makaronowym spodzie

Naszła Cię ochota na pizzę, a nie chce Ci się wyrabiać ciasta? Albo został Ci makaron z obiadu? Spróbuj zrobić tą odmienioną wersję tradycyjnej pizzy. Robi się ją szybko, łatwo i zaspokoi głód na długo. Smacznego!


Składniki:
- Makaron 200 gram
- Jajka 2 szt.
- Szynka
- Cebula
- Ser
- Zioła prowansalskie
- Sól
- Ketchup / przecier pomidorowy


Sposób przygotowania:
1. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedzamy go, przelewamy zimną wodą, aby się nie posklejał i odstawiamy do ostygnięcia.

2. Pokrojoną w półplasterki cebulę oraz plasterki szynki podsmażamy na rumiano.

3. Do ostudzonego makaronu dodajemy jajka, wsypujemy odrobinę soli oraz zioła prowansalskie, całość dokładnie mieszamy.  Wykładamy to na rozgrzaną i polaną olejem patelnię. Smażymy na wolnym ogniu, aż się zarumieni. Odwracamy makaronowy spód na drugą stronę i wierzch smarujemy przecierem pomidorowym lub ketchupem. Wykładamy na to podsmażoną wcześniej  szynkę oraz cebulę, kładziemy ser i całość posypujemy ziołami prowansalskimi. Smażymy na małym ogniu i pod przykryciem, aż ser się rozpuści i spód zarumieni.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz