Składniki:
-
Makaron 200 gram
- Jajka
2 szt.
- Szynka
- Cebula
- Ser
- Zioła
prowansalskie
- Sól
-
Ketchup / przecier pomidorowy
Sposób przygotowania:
1.
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedzamy go, przelewamy
zimną wodą, aby się nie posklejał i odstawiamy do ostygnięcia.
2.
Pokrojoną w półplasterki cebulę oraz plasterki szynki podsmażamy na rumiano.
3. Do
ostudzonego makaronu dodajemy jajka, wsypujemy odrobinę soli oraz zioła
prowansalskie, całość dokładnie mieszamy.
Wykładamy to na rozgrzaną i polaną olejem patelnię. Smażymy na wolnym
ogniu, aż się zarumieni. Odwracamy makaronowy spód na drugą stronę i wierzch
smarujemy przecierem pomidorowym lub ketchupem. Wykładamy na to podsmażoną
wcześniej szynkę oraz cebulę, kładziemy
ser i całość posypujemy ziołami prowansalskimi. Smażymy na małym ogniu i pod
przykryciem, aż ser się rozpuści i spód zarumieni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz