Składniki:
CIASTO:
- Mąka pszenna 400 gram
- Drożdże ¼ kostki
- Mleko ¾ szklanki
- Masło 1/5 kostki
- Cukier 60 gram
- Jajka 2 szt.
- Sól ½ łyżeczki
NADZIENIE:
- Masło 60 gram
- Cukier
trzcinowy/biały 4 łyżki
Sposób przygotowania:
1. Do miski wkładamy
rozkruszone drożdże, wsypujemy łyżkę cukru i trochę mąki. Zalewamy wszystko
ciepłym mlekiem i dokładnie mieszamy. Odstawiamy zaczyn drożdżowy w ciepłe
miejsce na ok. 20 minut.
2. Masło roztapiamy i
odstawiamy, aby lekko przestygło. Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy
jajka, roztopione masło, resztę cukru, sól i zaczyn drożdżowy. Wyrabiamy
gładkie i elastyczne ciasto. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy w ciepłe
miejsce, aby podwoiło swoją objętość.
3. W czasie gdy ciasto
rośnie, roztapiamy masło, które będzie nam potrzebne do przekładania ciasta. Po
roztopieniu zdejmujemy je z ognia, aby lekko przestygło.
4. Wyrośnięte ciasto
przekładamy na blat i rozwałkowujemy tak, aby powstał prostokąt 60x30cm.
Smarujemy cały placek roztopionym masłem (zostawiamy trochę masła, aby
posmarować wierzch ciasta) i posypujemy cukrem (ja użyłam cukru trzcinowego,
ale może być też biały).
5. Ciasto tniemy wzdłuż
krótszego boku na 6 kawałków o szerokości 10 cm. Układamy je jeden na drugim.
6. Całość ponownie
dzielimy na 6 kawałków wzdłuż krótszego boku.
7. Pokrojone ciasto
wkładamy bokiem do wyścielonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem
foremki (25cm x 10 cm). Wierzch ciasto smarujemy pozostałym masłem i posypujemy
cukrem (można użyć cukru wanilinowego). Ciasto pieczemy ok. 35 min. w temp 175
stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz