Składniki:
BISZKOPT:
- Jajka 6 szt.
- Cukier 1 szklanka
- Mąka pszenna 1
szklanka
- Mąka ziemniaczana 0,5
szklanki
- Proszek do pieczenia
2 łyżeczki
MASA JABŁKOWA:
- Jabłka 1,5 kg
- Cukier 1 łyżka
- Galaretka cytrynowa 1
opakowanie
- Żelatyna 1 łyżka
KREM:
- Budyń waniliowy 1
opakowanie
- Mleko 0,5 l
- Masło 0,5 kostki
- Cukier puder 1
szklanka
LUKIER CZEKOLADOWY:
- Cukier puder 4 łyżki
- Kakao 1 łyżeczka
- Woda gorąca 1 łyżka
Sposób przygotowania:
1. BISZKOPT: Całe jajka i cukier ubijamy na puszystą masę.
Stopniowo dodajemy do tego wymieszaną ze sobą mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną i
proszek do pieczenia, miksujemy do powstania gładkiej i jednolitej masy. Ciasto
wylewamy do tortownicy (średnica 26 cm) i pieczemy ok. 30 minut (lub do suchego
patyczka) w temp. 180 stopni.
2. MASA JABŁKOWA:
Obrane jabłka kroimy na małe kawałki. Przekładamy je na patelnię, dolewamy
odrobinę wody i wsypujemy galaretkę, żelatynę i cukier. Całość mieszamy ze sobą
i przesmażamy (aż jabłka się rozgotują)
3. Przestudzony
biszkopt przekrajamy na pół. Na jedną połówkę wykładamy ciepłą masę jabłkową i
przykrywamy całość drugą połówkę biszkoptu.
4. KREM: Budyń gotujemy
zgodnie z instrukcją na opakowaniu (nie dodając cukru do niego) i odstawiamy do
przestygnięcia. Masło z cukrem ucieramy na gładką masę, dodając do tego
stopniowo zimny budyń (cały czas miksując). Całość miksujemy do uzyskania
jednolitej masy. Gotowym kremem smarujemy wierzch ciasta.
5. LUKIER KAKAOWY:
Cukier puder, kakao i gorącą wodę mieszamy, aż składniki się połączą. Gotowym
lukrem polewamy wierzch ciasta.
swietny jest!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńMuszę go wypróbować ☺ wygląda wyśmienicie😍😍
OdpowiedzUsuńPolecam wypróbować! Mam nadzieję, że będzie smakowało :)
UsuńMuszę go wypróbować ☺ wygląda wyśmienicie😍😍
OdpowiedzUsuńMmm, wygląda cudnie!
OdpowiedzUsuńA coś na poprawę humoru się przyda, bo tylko pada, pada i pada...
Najlepszy poprawiacz humoru! :)
Usuń