Po bardzo długiej nieobecności powracam z pysznym ciastem robionym na wzór popularnego batonika Bounty. Czekoladowy, biszkoptowy spód, na to kokosowa masa, a wszystko to polane czekoladą mleczną - raj dla wielbicieli czekolady i kokosa! Najlepiej smakuje schłodzone i popijane dobrą kawą :)
Składniki:
SPÓD:
- Mąka
pszenna 150 gram
- Cukier
130 gram
- Kakao
30 gram
- Jajko
1 szt.
- Masło
150 gram
-
Śmietana kwaśna 110 ml
- Soda
oczyszczona 1/2 łyżeczki
-
Proszek do pieczenia 3/4 łyżeczki
MASA
KOKOSOWA:
- Wiórki
kokosowe 120 gram
- Kasza
manna 75 gram
- Cukier
puder 150 gram
- Mleko
0.5 l
- Masło
150 gram
- Rum 1 łyżka
POLEWA:
- Czekolada mleczna 100
gram - Masło 50 gram
Sposób przygotowania:
1. SPÓD:
W misce mieszamy ze sobą wszystkie sypkie składniki. W osobnej misce ucieramy
masło z cukrem, aby powstała jednolita, jasna masa. Dodajemy do tego jajko,
śmietanę oraz stopniowo wsypujemy sypkie składniki (ciągle miksując, aż do
połączenia się składników).
2.
Tortownicę o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do
niej ciasto, wyrównujemy je i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ok. 30-35 min.
w temp. 175 stopni. Po upieczeniu odstawiamy ciasto, aby wystygło.
3. MASA
KOKOSOWA: Kaszę mannę mieszamy z wiórkami kokosowymi. W garnku zagotowujemy
mleko wsypujemy powoli kaszę z wiórkami (ciągle mieszamy, aż do zagotowania i
zgęstnienia). Zdejmujemy z ognia i
odstawiamy do ostygnięcia.
4.
Ucieramy cukier puder z masłem, dodajemy stopniowo przestudzoną kaszę z
wiórkami oraz wlewamy rum. Masę kokosową wykładamy na przestudzony spód i
odstawiamy na kilka godzin do lodówki.
5.
POLEWA CZEKOLADOWA: W rondelku rozpuszczamy na małym ogniu masło. Dodajemy do
niego połamaną na kawałki czekoladę i mieszamy, aż czekolada się rozpuści i
połączy z masłem. Polewamy schłodzone ciasto.
Pychotka :)) Zrobiliśmy już wcześniej z przepisu na Smakerze ;)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowało i polecam wypróbować jeszcze inne przepisy :)
Usuń