Składniki:
SPÓD:
- Margaryna 125 gram
- Cukier 0,5 szklanki
- Mąka pszenna ¾ szklanki
- Mąka krupczatka ¾ szklanki
- Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
- Jajko 1 szt.
- Śmietana 1 łyżka
- Kakao 1 łyżka
MASA:
- Biała czekolada 200 gram
- Serek mascarpone 250 gram
- Śmietana 30 % 65 ml
- Maliny
Sposób przygotowania:
1. SPÓD: w misce mieszamy wszystkie sypkie składniki. W osobnej misce mieszamy jajko ze śmietaną i przelewamy to do sypkich składników. Dodajemy do tego margarynę pokrojoną na mniejsze kawałki. Całość siekamy nożem, a następnie zarabiamy jednolite i gładkie ciasto. Wkładamy je do zamrażarki na ok. 1 godzinę. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto i wykładamy nim blachę wyścieloną papierem do pieczenia, na surowe ciasto wysypujemy groch, aby nie rosło (użyłam blachy o średnicy 30 cm) i pieczemy 20 minut w temp. 180 stopni. Ciasto wychodzi dość grube, więc można dać go trochę mniej (w zależności od upodobań).2. MASA: W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z dodatkiem śmietany. Do rozpuszczonej czekolady dodajemy serek mascarpone i mieszamy, aby nie było grudek. Gotową masę wylewamy na upieczony spód. Na wierzchu układamy maliny lub inne ulubione owoce. Tak przygotowaną tartę wkładamy do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc).
Biorę udział w akcji:
Mmm, wygląda bajecznie!
OdpowiedzUsuńJa też ostatnio sobie malin kupiłam, a co! ;)
Witamin nigdy dość! :D
UsuńNie tylko wygląda, ale i smakuje
OdpowiedzUsuń:)
Usuń