6 stycznia 2016

Placki pizzowe

Są trzy powody, dla których wybieram te placki zamiast tradycyjnej pizzy. Po pierwsze, są o wiele zdrowsze. Po drugie, ich przygotowania nie wymaga dużo czasu. Po trzecie, ich smak i zapach prawie niczym nie różni się od pizzy. Myślę, że taka przekąska zadowoli każdego pizzo-maniaka i nie tylko ;)


Składniki:

- Papryka 0,5 szt.
- Pieczarki 20 dag
- Cebula 1 szt.
- Ser 15 dag
- Szynka 15 dag
- Zioła prowansalskie
- Sól
- Pieprz czarny mielony
- Czosnek granulowany


CIASTO:
- Mąka pszenna 2 szklanki
- Mleko 2 szklanki
- Jajko 1 szt.
- Proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki


Sposób przygotowania:

1. Paprykę, cebulę, pieczarki kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Przekładamy do miski. Szynkę również kroimy w kostkę, podsmażamy i dokładamy do miski z pozostałymi składnikami. Ścieramy do tego ser na tarce o grubych oczkach. Wsypujemy do tego sól, pieprz, zioła prowansalskie i czosnek granulowany. Całość mieszamy.

2. W osobnej misce miksujemy ze sobą mąkę, mleko, jajko oraz proszek do pieczenia. Dosypujemy do tego składniki znajdujące się w drugiej misce i mieszamy dokładnie łyżką.

3. Na rozgrzaną i polaną olejem/oliwą z oliwek patelnię kładziemy łyżką placki i smażymy z obu stron na rumiano. Placki można podawać z sosem czosnkowym lub z ketchupem.



Biorę udział w akcji:
Niskokaloryczny styczeń 2016

3 komentarze: