Składniki:
- Schab wieprzowy 400 gram
- Papryka żółta 1 szt. (mała)
- Cebula 2 szt.
- Marchewka 2 szt.
- Ziemniaki 4 szt.
- Piwo 100 ml.
- Soczewica 200 gram
- Przecier pomidorowy 2 łyżki
- Liść laurowy 1 szt.
- Papryka słodka mielona
- Sól
- Pieprz czarny mielony
- Oliwa z oliwek 1 łyżka
Sposób przygotowania:
1. Mięso kroimy w grubszą kostkę i wrzucamy je do miski. Wsypujemy do niego szczyptę soli, pieprzu, papryki słodkiej i rozkruszony liść laurowy. Wlewamy do tego 1 łyżkę oliwy z oliwek i dokładnie mieszamy. Przykrywamy miskę folią spożywczą i wstawiamy ją na godzinę do lodówki.
2. Gdy mięso znajduje się w lodówce, kroimy cebule i marchewki w cienkie półplasterki, paprykę w paski, a ziemniaki w kostkę. Po wyjęciu mięsa z lodówki smażymy je na rumiano, zmniejszamy ogień i dodajemy pokrojone cebule, marchewki i ziemniaki. Podlewamy to piwem i dusimy około 10 minut. Następnie dodajemy do tego soczewicę i pokrojoną paprykę oraz wlewamy do tego 3 szklanki wody i dodajemy przecier pomidorowy. Całość gotujemy pod przykryciem ok. 30 minut. W razie potrzeby doprawiamy potrawę solą i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz