21 października 2015

Drożdżówki z budyniem i brzoskwiniami

W przypadku tych drożdżówek, na których widok pobudzają się moje wszystkie kubki smakowe, można napisać tylko jedno: W SAM RAZ NA RAZ!
Do drożdżówek nie musimy dodawać brzoskwiń, można je zrobić z samym budyniem, bądź z innymi owocami - najlepiej tymi ulubionymi ;)


Składniki:

CIASTO:
- Mąka pszenna 0,5 kg
- Drożdże 50 gram
- Ciepłe mleko 0,5 szklanki
- Margaryna 0,5 kostki
- Jajka 2 szt.
- Cukier 5 łyżek


DODATKOWO:
- Brzoskwinie
- Budyń waniliowy 2 opakowania
- Mleko


Sposób przygotowania:
  1. 1. Do miski wsypujemy rozkruszone drożdże, cukier, wlewamy ciepłe mleko i dodajemy odrobinę mąki. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 20-25 minut, aby zaczęła rosnąć.

    2. W rondelku roztapiamy margarynę i odstawiamy ją do wystygnięcia. Do miski wsypujemy mąkę, wbijamy jajka, wlewamy zaczyn drożdżowy oraz rozpuszczoną margarynę. Wyrabiamy z tego ciasto i odstawiamy je w ciepłe miejsce, aby podwoiło swoją objętość.

    3. Budyń gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ale wlewamy mniejszą ilość mleka niż ta, która jest podana na opakowaniu (np. zamiast 1 litra mleka, wlewamy 0,75 l). Po ugotowaniu odstawiamy budyń do wystygnięcia.

    4. Wyrośnięte ciasto dzielimy na ok. 9-10 części. Z każdej z nich robimy kulkę i kładziemy ją na blachę wyścieloną papierem do pieczenia. Następnie kulkę spłaszczamy, robiąc lekkie wgłębienie w środku. Rozkładamy na cieście budyń i kładziemy pokrojoną na kawałki brzoskwinię (można ją również posypać kruszonką). Postępujemy tak z każdą częścią ciasta. Pieczemy ok. 20 minut w temp. 180 stopni.

Biorę udział w akcji:
Jesienne słodkości!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz