Składniki:
- Ziemniaki 1,5 kg
- Pieczarki 0,5 kg
- Mięso mielone 500 gram
- Kukurydza konserwowa 0,5 puszki
- Pomidor 1 szt.
- Cebula 2 szt.
- Ser w kostce 15 dag
- Jogurt naturalny 100 ml
- Mleko ok. 0,5 szklanki
- Przyprawy: sól, pieprz czarny mielony, oregano, bazylia, czosnek granulowany
Sposób przygotowania:
2. Mięso mielone podsmażamy na patelni i układamy je na ziemniakach.
3. Cebule obieramy i drobno siekamy. Podsmażamy ją na rumiano i rozkładamy na mięsie.
4. Obieramy pieczarki i kroimy je w średniej grubości półplasterki. Wrzucamy je na patelnię, lekko solimy i podsmażamy. Przekładamy je do naczynia żaroodpornego.
5. Na pieczarki wysypujemy kukurydzę. Pomidora myjemy, kroimy w plasterki i układamy na kukurydzy.
6. Całość posypujemy pieprzem, oregano, bazylią i czosnkiem granulowanym. Wszystko polewamy jogurtem naturalnym i rozkładamy pozostałą część ziemniaków. Na wierzch ścieramy ser żółty na tarce o grubych oczkach. Przykrywamy naczynie.
7. Pieczemy ok. 30-40 minut w temperaturze 200 stopni. Pod koniec pieczenia można odkryć naczynie, aby ser się zapiekł.
Biorę udział w akcji:
ostatnio mam ogromną ochotę na ziemniaki. w formie zapiekanki wydają się być bardzo fajne
OdpowiedzUsuńTo polecam zrobić tę zapiekankę ;)
OdpowiedzUsuń