Pokuszę się o stwierdzenie, że dość trudno spotkać osobę, która oparłaby się temu słodkiemu, złocistemu kremowi, który ma wiele zastosowań. Można go zjeść ze świeżym, chrupiącym i jeszcze ciepłym pieczywem lub z naleśnikami, lodami czy jako dodatek do słodkich deserów. Krem jest łatwy i szybki w wykonaniu, a co najważniejsze - można bardzo długo przechowywać go w lodówce .
Składniki:
- Cukier 200 gram
- Margaryna 80 gram
- Śmietana 30% 120 gram
Sposób przygotowania:
1. Wsypujemy cukier do garnka i rozkładamy go równomiernie na dnie. Wstawiamy go na średni ogień i karmelizujemy, aż uzyska złoty kolor (trzeba uważać, żeby nie zrobił się brązowy). Od czasu do czasu mieszamy go poprzez potrząśnięcie garnkiem.
2. Gdy cały cukier się skarmelizuje, dodajemy margarynę i bardzo energicznie mieszamy, aby tłuszcz się rozpuścił. Następnie zdejmujemy garnek z ognia i wlewamy do niego cienkim strumieniem śmietanę, cały czas mieszając trzepaczką sos znajdujący się w garnku.
3. Gotowy sos przelewamy do pojemnika, gdy chwilę przestygnie wkładamy go do lodówki na kilka godzin, aby stężał.
Biorę udział w akcji:
powiem Ci, że to jeden z najlepiej zrobionych kremów karmelowych jakie widziałam, a zdjęcie - magia !
OdpowiedzUsuńAle miło mi czytać takie słowa, dziękuję :)
OdpowiedzUsuń