26 marca 2015

Kasza gryczana z fetą i orzechami włoskimi

Polecam spróbować dość nietypowego połączenia kaszy gryczanej z warzywami, serem feta oraz orzechami włoskimi. Sałatka jest lekka, pożywna i zawiera dużo witamin. Można ją jeść na obiad bądź jako przekąskę w ciągu dnia.


Składniki:

- Kasza gryczana 2 torebki
- Ser feta 130 gram
- Pomidor 1 szt.
- Orzechy włoskie 8 szt.
- Kukurydza konserwowa 3 łyżki
- Cebula 1 szt.
- Ogórki korniszony 4 szt.
- Sól
- Pieprz czarny mielony



Sposób przygotowania:

1. Kaszę gryczaną gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odstawiamy ją do ostygnięcia.

2. Cebulę obieramy i siekamy w drobną kostkę. Wrzucamy ją na rozgrzaną patelnię, lekko solimy i podsmażamy na rumiano. Przekładamy ją do dużej miski.

3. Orzechy włoskie łuskamy i zalewamy je gorącą wodą, aby się sparzyły. Obieramy je ze skórki, aby nie były gorzkie. Dzielimy orzechy na małe kawałki i wrzucamy do miski z cebulą.

4. Pomidora dokładnie myjemy i kroimy w średniej wielkości kostkę. Ogórki korniszony również kroimy w kostkę. Oba warzywa przekładamy do miski z pozostałymi składnikami.

5. Do miski z warzywami i orzechami wsypujemy ugotowaną kaszę gryczaną i kukurydzę. Doprawiamy lekko solą oraz pieprzem. Całość dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy ser feta i znowu lekko mieszamy.

6. Do sałatki można zrobić sos, do którego dodajemy 130 gram jogurtu naturalnego, pół łyżeczki przyprawy curry, szczyptę soli oraz pieprzu czarnego mielonego. Wszystko dokładnie mieszamy i polewamy tym sałatkę.


Biorę udział w akcji:
Wielkanocne Smaki - edycja V Wielkanocne Smaki - edycja V

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz