Babka jest łatwa i szybka w wykonaniu, a także bardzo wilgotna. Co więcej, nie zawiera mleka, jajek i margaryny. Może być dobrą alternatywą dla osób dbających o linię :)
Składniki:
- Mąka pszenna 2,5 szklanki
- Kakao 1,5 łyżki
- Cukier puder 1 szklanka
- Sól 0,5 łyżeczki
- Proszek do pieczenia 2 łyżeczki
- Oliwa z oliwek 5 łyżek
- Woda niegazowana 1,5 szklanki
- Olejek do ciasta
Sposób przygotowania:
2. Do sypkich składników wlewamy wodę, oliwę z oliwek oraz kilka kropel dowolnego olejku do ciasta. Całość miksujemy na jednolitą masę.
3. Połowę ciasta odkładamy do drugiej miski i wsypujemy do niej kakao. Ponownie miksujemy, aby kakao połączyło się z ciastem.
4. Blachę o wymiarach 33x12 cm wyścielamy papierem do pieczenia. Wlewamy do niej kakaowe ciasto i rozprowadzamy je równomiernie po całej formie. Na wierzch wylewamy jasne ciasto i wyrównujemy je łyżką. Pieczemy ok. 30-35 minut (lub do suchego patyczka) w temperaturze 180 stopni.
Biorę udział w akcji:
Wygląda bardzo ciekawie, a ta dwukolorowość wyjątkowo mi się podoba :) A poza tym to masz śliczny kubek :)
OdpowiedzUsuńDziękuję. A kubek to jeden z moich ulubionych. Jest idealny na długie wieczory, bo mieści się w nim prawie pół litra herbaty :D
OdpowiedzUsuńAle bym taką kolorową babkę zjadła :) Pycha.
OdpowiedzUsuńTo koniecznie ją zrób. Tylko ostrzegam, że szybko znika z talerza :D
OdpowiedzUsuńWitam. Mam pytanie. Dlaczego ta baba wyszła taka płaska? Ogólnie podczas przygotowań bardzo malo tego ciasta było...
OdpowiedzUsuńNie powiedziałabym, że babka jest płaska. Ja podałam taką ilość składników, gdyż mi w zupełności wystarczy wielkość tej babki. A jeżeli chcesz większą, to zawsze można przecież zwiększyć ilość składników. Jeśli nie chcesz zwiększać składników, to przecież możesz wziąć mniejszą blachę i wtedy wyrośnie Ci większa :)
OdpowiedzUsuń