Składniki:
MASA SEROWO-KOKOSOWA:
- Twaróg z wiaderka 1
kg
- Mleczko kokosowe 400
ml
- Cukier ¾ szklanki
- Wiórki kokosowe 100
gram
- Mąka ziemniaczana 3
łyżki
- Jajka 4 szt.
SPÓD:
- Masło 100 gram
- Herbatniki kokosowe
250 gram
Sposób przygotowania:
1. SPÓD:
Herbatniki mielimy lub kruszymy za pomocą wałka
do ciasta. Masło rozpuszczamy. Gdy lekko przestygnie, dosypujemy do niego
herbatniki i mieszamy, aby składniki się połączyły. Blachę do ciasta wyścielamy
papierem do pieczenia i wykładamy równomiernie herbatnikami (użyłam tortownicy
o średnicy 25 cm)
2. MASA
SEROWO-KOKOSOWA: Miksujemy ze sobą twaróg, cukier oraz mleczko kokosowe.
Dosypujemy do tego wiórki kokosowe oraz dodajemy żółtka. Miksujemy do
połączenia się składników. Pod koniec miksowania wsypujemy mąkę ziemniaczaną.
3. Białka ubijamy ze
szczyptą soli na sztywną pianę i
przekładamy je do masy serowej. Całość delikatnie mieszamy łyżką. Masę serową
przekładamy do tortownicy z herbatnikowym spodem i pieczemy 60 minut w 180
stopniach. Po tym czasie zmniejszamy temp. do 140 stopni i pieczemy jeszcze
10-15 minut (trzeba uważać, żeby wierzch za mocno się nie przypiekł).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz