23 marca 2015

Zapiekanka ziemniaczana

Jednogarnkowa potrawa, która łączy w sobie mięso i warzywa. Jej głównym składnikiem jest puree ziemniaczane. Smaku zapiekance nadaje zapieczony na jej wierzchu ser żółty.


Składniki:

- Ziemniaki 1,5 kg
- Pieczarki 0,5 kg
- Mięso mielone 500 gram
- Kukurydza konserwowa 0,5 puszki
- Pomidor 1 szt.
- Cebula 2 szt.
- Ser w kostce 15 dag
- Jogurt naturalny 100 ml
- Mleko ok. 0,5 szklanki
- Przyprawy: sól, pieprz czarny mielony, oregano, bazylia, czosnek granulowany



Sposób przygotowania:

1. Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy na małe kawałki i wrzucamy do garnka z osoloną wodą. Gotujemy je. Gdy będą miękkie, odcedzamy i wlewamy do nich mleko. Robimy z nich puree. Połowę ziemniaków układamy równo na dnie naczynia żaroodpornego.

2. Mięso mielone podsmażamy na patelni i układamy je na ziemniakach.

3. Cebule obieramy i drobno siekamy. Podsmażamy ją na rumiano i rozkładamy na mięsie.

4. Obieramy pieczarki i kroimy je w średniej grubości półplasterki. Wrzucamy je na patelnię, lekko solimy i podsmażamy. Przekładamy je do naczynia żaroodpornego.

5. Na pieczarki wysypujemy kukurydzę. Pomidora myjemy, kroimy w plasterki i układamy na kukurydzy.

6. Całość posypujemy pieprzem, oregano, bazylią i czosnkiem granulowanym. Wszystko polewamy jogurtem naturalnym i rozkładamy pozostałą część ziemniaków. Na wierzch ścieramy ser żółty na tarce o grubych oczkach. Przykrywamy naczynie.

7. Pieczemy ok. 30-40 minut w temperaturze 200 stopni. Pod koniec pieczenia można odkryć naczynie, aby ser się zapiekł.


Biorę udział w akcji:
Wielkanocne Smaki - edycja V Wielkanocne Smaki - edycja V

2 komentarze:

  1. ostatnio mam ogromną ochotę na ziemniaki. w formie zapiekanki wydają się być bardzo fajne

    OdpowiedzUsuń
  2. To polecam zrobić tę zapiekankę ;)

    OdpowiedzUsuń