21 marca 2015

Sałatka z kaszą jęczmienną i kabanosami

Pożywna i sycąca sałatka, która można jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno. Specyficzny smak nadają jej podsmażone kabanosy. Pierwszy raz robiłam taką sałatkę i na pewno nie ostatni :)


Składniki:

- Ogórek kiszony 4 szt.
- Papryka czerwona 1/2 szt.
- Cebula 1 szt.
- Kabanosy 10 dag
- Słonecznik łuskany 3 łyżki
- Kasza jęczmienna 2 torebki
- Jogurt naturalny 3 łyżki
- Sól
- Pieprz czarny mielony
- Czosnek granulowany
- Papryka słodka mielona



Sposób przygotowania:

1. Paprykę myjemy i kroimy w drobną kostkę. Cebulę obieramy i również kroimy w kostkę. Oba pokrojone warzywa wrzucamy na rozgrzaną patelnię polaną oliwą z oliwek i podsmażamy je, aż się zarumienią. Przekładamy warzywa do dużej miski.

2. Kabanosy kroimy w średniej grubości plasterki, wrzucamy na patelnię i podsmażamy na rumiano. Przekładamy je do miski z pozostałymi warzywami. Słonecznik wrzucamy na suchą patelnię i prażymy go. Przekładamy słonecznik do miski z pozostałymi składnikami.

3. Ogórka kiszonego również kroimy w kostkę i wrzucamy na sitko, aby obciekł z niego sok. Przesypujemy go do miski z resztą składników.

4. Kaszę jęczmienną gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzamy ją i jeszcze ciepłą wrzucamy go miski z pokrojonymi składnikami.

5. Jogurt naturalny mieszamy ze szczyptą soli, czosnku granulowanego, pieprzu i papryki słodkiej mielonej. Zalewamy sałatkę sosem i dokładnie ją mieszamy.


Biorę udział w akcji:
Wielkanocne Smaki - edycja V Wielkanocne Smaki - edycja V

2 komentarze: