19 marca 2015

Ptasie mleczko truskawkowe

Dobrze nam znana lekka pianka oblana czekoladą, ale zrobiona w domowej kuchni. Ptasie mleczko jest puszyste, rozpływające się w ustach, a gdy przechowujemy je w lodówce, długo zachowuje świeżość.


Składniki:

- Serek homogenizowany truskawkowy 300 gram
- Śmietana 30 % 200 gram
- Żelatyna 2 łyżeczki
- Woda 1/3 szklanki
- Cukier puder 3 łyżki
- Cukier wanilinowy 1,5 łyżeczki
- Czekolada mleczna 1 tabliczka



Sposób przygotowania:

1. Do 1/3 szklanki zimnej wody wsypujemy żelatynę, mieszamy to i odstawiamy na 5-10 minut.

2. Do garnka wsypujemy cukier puder, cukier wanilinowy, wlewamy śmietanę oraz serek homogenizowany. Stawiamy go na mały ogień i podgrzewamy, ciągle mieszając. Do masy dolewamy żelatynę i gotujemy ok. 2 minut, cały czas mieszając.

3. Masę przelewamy do płaskiego naczynia i odstawiamy na kilka godzin do lodówki, aby stężała. Po tym czasie kroimy masę na prostokąty bądź inne wybrane kształty.

4. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę, zdejmujemy ją z ognia i odczekujemy chwilę, aby lekko przestygła. W rozpuszczonej czekoladzie obtaczamy każdy kawałek ptasiego mleczka i odkładamy go na talerz (najlepiej wyścielony papierem do pieczenia), i wstawiamy do lodówki na ok. 40 minut, aby zastygła polewa.



Biorę udział w akcji:

Wielkanocne Smaki - edycja V Wielkanocne Smaki - edycja V Wielkanocne Wypieki

4 komentarze:

  1. Nie ma to jak domowe :) Mniam ...

    OdpowiedzUsuń
  2. Masz racje! Ostatnimi czasy coraz więcej produktów dostępnych w sklepach przerabiam na domowy sposób i są o niebo lepsze niż te kupne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. jeszcze nie próbowałam domowego,ale apetycznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń