25 marca 2015

Krem karmelowy po domowemu

Pokuszę się o stwierdzenie, że dość trudno spotkać osobę, która oparłaby się temu słodkiemu, złocistemu kremowi, który ma wiele zastosowań. Można go zjeść ze świeżym, chrupiącym i jeszcze ciepłym pieczywem lub z naleśnikami, lodami czy jako dodatek do słodkich deserów. Krem jest łatwy i szybki w wykonaniu, a co najważniejsze - można bardzo długo przechowywać go w lodówce . 


Składniki:

- Cukier 200 gram
- Margaryna 80 gram
- Śmietana 30% 120 gram



Sposób przygotowania:

1. Wsypujemy cukier do garnka i rozkładamy go równomiernie na dnie. Wstawiamy go na średni ogień i karmelizujemy, aż uzyska złoty kolor (trzeba uważać, żeby nie zrobił się brązowy). Od czasu do czasu mieszamy go poprzez potrząśnięcie garnkiem.

2. Gdy cały cukier się skarmelizuj
e, dodajemy margarynę i bardzo energicznie mieszamy, aby tłuszcz się rozpuścił. Następnie zdejmujemy garnek z ognia i wlewamy do niego cienkim strumieniem śmietanę, cały czas mieszając trzepaczką sos znajdujący się w garnku.


3. Gotowy sos przelewamy do pojemnika, gdy chwilę przestygnie wkładamy go do lodówki na kilka godzin, aby stężał.


Biorę udział w akcji:
Wielkanocne Smaki - edycja V Wielkanocne Smaki - edycja V

2 komentarze:

  1. powiem Ci, że to jeden z najlepiej zrobionych kremów karmelowych jakie widziałam, a zdjęcie - magia !

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale miło mi czytać takie słowa, dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń