Składniki:
- Kiełbasa śląska 2
szt.
- Cebula 1 szt.
- Pieczarki 15 dag
- Ogórki kiszone 2 szt.
(małe)
- Przecier pomidorowy 2
łyżki
- Mąka pszenna 1 łyżka
- Czosnek 2 ząbki
- Liść laurowy 1 szt.
- Woda
- Sól
- Pieprz czarny mielony
- Papryka słodka
mielona
Sposób przygotowania:
1. Kiełbasę kroimy w
półplasterki, cebulę w kostkę, pieczarki i ogórki w półplasterki.
2. Kiełbasę smażymy na
rumiano, dodajemy do niej cebulę, pieczarki i przeciśnięty przez praskę czosnek
i smażymy, aż warzywa się zarumienią. Pod koniec smażenia wrzucamy ogórki i
liść laurowy. Dolewamy do tego wody (wedle uznania – zależy, ile sosu chcemy
uzyskać) i dokładamy przecier pomidorowy. Całość mieszamy i dusimy kilka minut.
3. Pod koniec duszenia
zagęszczamy sos mąką rozrobioną z odrobiną wody. Doprowadzamy do wrzenia i
doprawiamy do smaku. Sos można podawać z różnego rodzaju kaszami lub
ziemniakami.
Pyszny sosik, a tu jak widzę z moją ulubioną gryczaną :)
OdpowiedzUsuńDo kaszy super pasuje sosik :)
UsuńNo ba, taki też zapewne i z plackami ziemniaczanymi by się sprawdził :)
UsuńTrzeba testować, bo kuchnia bez odrobiny szaleństwa jest nic nie warta ;)
Przyznam się, że ja to czasami z chlebem zjadam ten sos :D
UsuńA z szaleństw w kuchni potrafią wyjść smakowe cuda :)
Jak mówił "klasyk": Oczywista oczywistość ;) i tak jest jak piszesz.
UsuńCzasem zajada się dobry sosik prosto z garnka z dodatkiem chleba, czy też bułki, a potem trochę brakuje do obiadu xD
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuń