25 października 2017

Sos myśliwski

Patrząc na pogodę za oknem, przypomina mi się piosenka Czerwonych Gitar: ciągle pada! Asfalt ulic jest dziś śliski jak brzuch ryby, mokre niebo się opuszcza coraz niżej... Ale dziś nie o rybach i nie z rybą. Dzisiaj proponuję sos myśliwski, ale trochę różniący się od tradycyjnego. Jest szybszy w przygotowaniu, ale równie smaczny. Świetnie nadaje się do różnego rodzaju kasz, ryżu czy ziemniaków.

Składniki:
- Kiełbasa śląska 2 szt.
- Cebula 1 szt.
- Pieczarki 15 dag
- Ogórki kiszone 2 szt. (małe)
- Przecier pomidorowy 2 łyżki
- Mąka pszenna 1 łyżka
- Czosnek 2 ząbki
- Liść laurowy 1 szt.
- Woda
- Sól
- Pieprz czarny mielony
- Papryka słodka mielona


Sposób przygotowania:
1. Kiełbasę kroimy w półplasterki, cebulę w kostkę, pieczarki i ogórki w półplasterki.

2. Kiełbasę smażymy na rumiano, dodajemy do niej cebulę, pieczarki i przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy, aż warzywa się zarumienią. Pod koniec smażenia wrzucamy ogórki i liść laurowy. Dolewamy do tego wody (wedle uznania – zależy, ile sosu chcemy uzyskać) i dokładamy przecier pomidorowy. Całość mieszamy i dusimy kilka minut.

3. Pod koniec duszenia zagęszczamy sos mąką rozrobioną z odrobiną wody. Doprowadzamy do wrzenia i doprawiamy do smaku. Sos można podawać z różnego rodzaju kaszami lub ziemniakami.


6 komentarzy:

  1. Pyszny sosik, a tu jak widzę z moją ulubioną gryczaną :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do kaszy super pasuje sosik :)

      Usuń
    2. No ba, taki też zapewne i z plackami ziemniaczanymi by się sprawdził :)
      Trzeba testować, bo kuchnia bez odrobiny szaleństwa jest nic nie warta ;)

      Usuń
    3. Przyznam się, że ja to czasami z chlebem zjadam ten sos :D
      A z szaleństw w kuchni potrafią wyjść smakowe cuda :)

      Usuń
    4. Jak mówił "klasyk": Oczywista oczywistość ;) i tak jest jak piszesz.
      Czasem zajada się dobry sosik prosto z garnka z dodatkiem chleba, czy też bułki, a potem trochę brakuje do obiadu xD

      Usuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń