Składniki:
- Mąka pszenna 2,5 szklanki
- Jajka 2 szt.
- Cukier puder 3/4 szklanki
- Proszek do pieczenia 2 łyżeczki
- Jogurt naturalny 300 g
- Olej 1/5 szklanki
- Mleko 0,5 szklanki
- Cukier waniliowy 3 łyżeczki
- Migdałowy olejek do ciasta
- Gruszka
- Banan
Sposób przygotowania:
2. Do masy dodać jogurt naturalny, wlać olej oraz kilka kropel migdałowego olejku do ciasta. Mieszać, aż do połączenia składników.
3. W osobnej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Następnie stopniowo dodawać to do wcześniej utartej masy, cały czas mieszając. Gdy ciasto robi się zbyt gęste, dolewać stopniowo mleka w małych ilościach. Ucierać, aż do uzyskania gęstości podobnej do tej, jaką ma śmietana.
4. Gruszkę i banana obrać ze skórki. Pokroić na małe kawałki. Gruszkę oprószyć mąką, aby nie opadła na dno ciasta.
5. Formę do ciasta wyłożyć papierem do pieczenia (ja użyłam foremki o wymiarach 33x12 cm). Wlać masę, na wierzchu poukładać wcześniej przygotowane owoce. Piec około 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Biorę udział w akcji:
Prosto i smacznie :-) Jeszcze do tego kubek mleka...po prostu niebo w gębie :-)
OdpowiedzUsuńBardzo często proste ciasta są najlepsze :)
OdpowiedzUsuńMmm, takie pełne owoców musiało być wyjątkowo pyszne :)
OdpowiedzUsuńOwszem, wyjątkowo szybko zniknęło też z blachy :)
Usuń