20 marca 2015

Gruszkowo-bananowe ciasto jogurtowe

Zjedzenie tego ciasta nie będzie grzechem nawet dla osób na diecie. Jest ono zrobione na bazie jogurtu naturalnego i z dodatkiem owoców. Oczywiście owoce podane w przepisie można zmienić na swoje ulubione. Najlepiej smakuje w towarzystwie kubka mleka.


Składniki:

- Mąka pszenna 2,5 szklanki
- Jajka 2 szt.
- Cukier puder 3/4 szklanki
- Proszek do pieczenia 2 łyżeczki
- Jogurt naturalny 300 g
- Olej 1/5 szklanki
- Mleko 0,5 szklanki
- Cukier waniliowy 3 łyżeczki
- Migdałowy olejek do ciasta
- Gruszka
- Banan



Sposób przygotowania:

1. Do miski wbić jajka, wsypać cukier puder i cukier waniliowy. Utrzeć na jednolitą masę.

2. Do masy dodać jogurt naturalny, wlać olej oraz kilka kropel migdałowego olejku do ciasta. Mieszać, aż do połączenia składników.

3. W osobnej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Następnie stopniowo dodawać to do wcześniej utartej masy, cały czas mieszając. Gdy ciasto robi się zbyt gęste, dolewać stopniowo mleka w małych ilościach. Ucierać, aż do uzyskania gęstości podobnej do tej, jaką ma śmietana.

4. Gruszkę i banana obrać ze skórki. Pokroić na małe kawałki. Gruszkę oprószyć mąką, aby nie opadła na dno ciasta.

5. Formę do ciasta wyłożyć papierem do pieczenia (ja użyłam foremki o wymiarach 33x12 cm). Wlać masę, na wierzchu poukładać wcześniej przygotowane owoce. Piec około 40 minut w temperaturze 180 stopni.


Biorę udział w akcji:
Wielkanocne Smaki - edycja V Wielkanocne Smaki - edycja V Wielkanocne Wypieki

4 komentarze:

  1. Prosto i smacznie :-) Jeszcze do tego kubek mleka...po prostu niebo w gębie :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo często proste ciasta są najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm, takie pełne owoców musiało być wyjątkowo pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Owszem, wyjątkowo szybko zniknęło też z blachy :)

      Usuń