8 października 2017

Zupa serowa

Zrobienie tej zupy jest bardzo łatwe i szybkie, czyli w sam raz na poniedziałkowy obiad. Jest doskonałym rozgrzewaczem organizmu przy tak brzydkiej pogodzie jak teraz. 

Składniki:
- Bulion 2 l
- Ser żółty 15 dag
- Serek topiony 25 dag
- Natka pietruszki
- Makaron
- Sól
- Pieprz czarny mielony


Sposób  przygotowania:

1. Do gotującego się bulionu wrzucamy pokrojony na małe kawałki serek topiony oraz starty na tarce ser żółty. Gotujemy do momentu rozpuszczenia się serów i powstania jednolitej, gładkiej zupy. Doprawiamy solą oraz pieprzem (w razie potrzeby zupę zagęszczamy mąką z mlekiem).

2. Makaron gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Wrzucamy go do garnka z zupą (ilość makaronu wedle upodobań) i zdejmujemy z ognia. Zupa dobrze smakuje z posiekaną natką pietruszki, którą wsypujemy do garnka z zupą lub do talerzy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz