16 października 2017

Placki dyniowe

W końcu się doczekaliśmy polskiej złotej jesieni! Ciepło, słońce, kolorowe liście... Czego chcieć więcej? Może coś dobrego na obiad? W sklepach i w ogrodach pojawiły się dynie, więc wykorzystajmy je! Włóżmy trochę tej pięknej jesieni na nasze talerze :)


Składniki:
- Mąka pszenna 2 szklanki
- Jajka 2 szt.
- Cukier puder 3 łyżki
- Proszek do pieczenia 2,5 łyżeczki
- Jogurt naturalny 3 łyżki
- Szczypta soli
- Puree z pieczonej dyni 300 gram


Sposób przygotowania:

1. W misce mieszamy mąkę z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Wbijamy do tego jajka oraz dodajemy puree z pieczonej dyni i jogurt naturalny. Całość mieszamy, aby powstała jednolita masa bez grudek (gdyby była za gęsta, dodajemy więcej jogurtu naturalnego).

2. Na rozgrzaną patelnię (opcjonalnie polaną niewielką ilością oliwy z oliwek) nakładamy po łyżce ciasta. Placki smażymy na wolnym ogniu, aby urosły i się zarumieniły. Przewracamy je na drugą stronę i również smażymy do zarumienienia. Placki można podawać z cukrem pudrem, miodem, polane śmietaną i oprószone startą na tarce czekoladą lub z innym ulubionym sosem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz