14 grudnia 2015

Schab w soczewicy

To moja druga w życiu potrawa, którą przygotowałam na bazie soczewicy. Nie wiem dlaczego, ale nigdy nie byłam do niej przekonana. Jednak po tym daniu, jestem pewna, że soczewica zagości na stałe na liście najchętniej używanych składników w mojej kuchni. Potrawa jest zdrowa, sycąca i rozgrzewająca, czyli 3 w 1. Idealnie się sprawdza na zimne dni. 

Składniki:

- Schab wieprzowy 400 gram
- Papryka żółta 1 szt. (mała)
- Cebula 2 szt.
- Marchewka 2 szt.
- Ziemniaki 4 szt.
- Piwo 100 ml.
- Soczewica 200 gram
- Przecier pomidorowy 2 łyżki
- Liść laurowy 1 szt.
- Papryka słodka mielona
- Sól
- Pieprz czarny mielony
- Oliwa z oliwek 1 łyżka




Sposób przygotowania:

1. Mięso kroimy w grubszą kostkę i wrzucamy je do miski. Wsypujemy do niego szczyptę soli, pieprzu, papryki słodkiej i rozkruszony liść laurowy. Wlewamy do tego 1 łyżkę oliwy z oliwek i dokładnie mieszamy. Przykrywamy miskę folią spożywczą i wstawiamy ją na godzinę do lodówki.

2. Gdy mięso znajduje się w lodówce, kroimy cebule i marchewki w cienkie półplasterki, paprykę w paski, a ziemniaki w kostkę. Po wyjęciu mięsa z lodówki smażymy je na rumiano, zmniejszamy ogień i dodajemy pokrojone cebule, marchewki i ziemniaki. Podlewamy to piwem i dusimy około 10 minut. Następnie dodajemy do tego soczewicę i pokrojoną paprykę oraz wlewamy do tego 3 szklanki wody i dodajemy przecier pomidorowy. Całość gotujemy pod przykryciem ok. 30 minut. W razie potrzeby doprawiamy potrawę solą i pieprzem.