21 września 2015

Ciasto mirabelkowe (odwracane)

Będąc niedawno na spacerze, zauważyłam, że przy jednej z polnych dróg rośnie pełno drzew z mirabelkami. Więc przyszłam następnego dnia z koszykiem i nazbierałam te małe i niepozorne owoce. Przecież nie mogą się zmarnować! W ten sposób powstało odwracane ciasto mirabelkowe.


Składniki:

- Mąka pszenna 350 gram
- Jajka 4 szt.
- Margaryna ¾ kostki
- Serek homogenizowany waniliowy 250 gram
- Cukier 1 szklanka
- Proszek do pieczenia 2.5 łyżeczki
- Cukier trzcinowy 2 łyżki
- Mirabelki



Sposób przygotowania:

1. Jajka miksujemy z cukrem, dodajemy do tego mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, serek homogenizowany i przestudzoną rozpuszczoną margarynę. Wszystko miksujemy do momentu połączenia składników i rozpuszczenia się cukru.

2. Formę do pieczenia o wymiarach 29x24 cm wyścielamy papierem do pieczenia, rozsypujemy na nim cukier trzcinowy (można użyć zwykłego cukru) i układamy wypestkowane mirabelki. Na owoce wylewamy ciasto, wyrównujemy je i wkładamy do piekarnika. Pieczemy w temperaturze 170 stopni ok. 45 minut lub do suchego patyczka.

3. Po upieczeniu wyjmujemy ciasto z piekarnika i odstawiamy je na ok. 20 minut do przestudzenia. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z formy i odwracamy je, tak aby owoce znajdowały się u góry.





Biorę udział w akcji:
Jesienne Superfoods

5 września 2015

Maślankowiec wiśniowy

Znalazłam w ogrodzie jakieś ostatki wiśni i nie chciałam im pozwolić uschnąć. Od razu pomyślałam o jakimś cieście! Pobiegłam do domu, otworzyłam lodówkę i pierwsze, co dostrzegłam, to maślanka. Ciasto z wiśniami na maślance! Tak! To jest to, czego mi brakowało do szczęścia w dzisiejsze popołudnie;)


Składniki:

- Maślanka 250 ml
- Jajka 2 szt.
- Olej 0,5 szklanki
- Mąka pszenna 350 gram
- Cukier ¾ szklanki
- Proszek do pieczenia 2 łyżeczki
- Kakao 2 łyżki
- Aromat waniliowy
- Wiśnie

- Orzechy włoskie


Sposób przygotowania:

1. W misce mieszamy ze sobą maślankę, olej, jajka oraz kilka kropel aromatu waniliowego. Do drugiej miski wsypujemy mąkę, sodę, proszek do pieczenia, cukier oraz kakao i mieszamy je ze sobą.

2. Do miski z sypkimi produktami wlewamy składniki płynne i miksujemy, aby wszystko się połączyło. Do masy wrzucamy wydrylowane, lekko oprószone mąką wiśnie. Mieszamy wszystko delikatnie łyżką.

3. Ciasto przekładamy do foremki i na wierzch sypiemy orzechy włoskie. Pieczemy ok. 45-50 minut w temperaturze 170 stopni.





3 września 2015

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym

Żeby ryż z kurczakiem nie był nudny można przygotować go w towarzystwie sosu słodko-kwaśnego. Trudno jest opisać smak tego dania, trzeba je po prostu spróbować! ;)


Składniki:

- Piersi z kurczaka 2 szt.
- Marchewki 2 szt.
- Pomidor 3 szt.
- Cebula 1 szt.
- Ananas konserwowy 1 puszka
- Papryka czerwona 1 szt.
- Pieprz czarny mielony
- Papryka słodka mielona
- Sól
- Czosnek granulowany

SOS:
- Sos sojowy 2 łyżki
- Sok z puszki z ananasami 10 łyżek
- Ocet 1,5 łyżki
- Cukier 3 łyżki
- Ketchup łagodny 3 łyżki
- Mąka ziemniaczana 1 łyżka


Sposób przygotowania:

1. Piersi z kurczaka kroimy w większą kostkę. Solimy i pieprzymy je oraz podsmażamy na rumiano. Odkładamy je do małej miseczki. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, a paprykę w większe kawałki. Oba warzywa wrzucamy na rozgrzaną, polaną oliwą z oliwek patelnię i podsmażamy. Odkładamy je do osobnej miski.

2. SOS: Do miski wlewamy sok z ananasa, sos sojowy i ocet. Dokładamy ketchup, cukier oraz mąkę ziemniaczaną. Całość mieszamy energicznie trzepaczką, aby cukier się rozpuścił i nie było grudek z mąki.

3. Marchewki obieramy i kroimy w słupki. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w grubszą kostkę. Wrzucamy marchewkę i pomidory do garnka i dusimy do momentu, aż marchewki będą półtwarde. Następnie dorzucamy podsmażoną cebulę, paprykę oraz piersi z kurczaka. Dusimy jeszcze ok. 5-7 minut. Ananasa kroimy w średniej wielkości kawałki. Pod koniec czasu duszenia wrzucamy go do garnka. Zalewamy całość wcześniej przygotowanym sosem oraz doprawiamy to pieprzem, papryką słodką, solą oraz czosnkiem granulowanym. Dokładnie wszystko mieszamy, doprowadzamy do wrzenia sosu i zdejmujemy z ognia.


1 września 2015

Sałatka z młodych ziemniaków

Sałatek nigdy dość! Ta zrobiona została z warzyw, a więc jest pożywna i zdrowa. W sam raz na kończące się upały i nadchodzącą jesień. Smak warzyw podkreśla sos ziołowy na bazie jogurtu naturalnego i odrobiny majonezu. Młode ziemniaki można zastąpić tymi dostępnymi przez cały rok.


Składniki:

- Ziemniaki młode 5 szt.
- Ser feta 130 gram
- Ananas z puszki 5 krążków
- Kukurydza konserwowa 5 łyżek
- Ogórek gruntowy 2 szt.


SOS:
- Jogurt naturalny 2 łyżki
- Majonez 1 łyżka
- Posiekana natka pietruszki 1 łyżeczka
- Posiekana bazylia 1 łyżeczka
- Czosnek granulowany
- Sól
- Pieprz czarny mielony


Sposób przygotowania:

1. Ziemniaki gotujemy w mundurkach w lekko osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy je, obieramy ze skórki i kroimy w grubszą kostkę. Wrzucamy je do miski. Fetę, ananasa oraz obrane ogórki gruntowe również kroimy w kostkę. Wrzucamy to do miski z ziemniakami. Dosypujemy do tego kukurydzę konserwową.

2. SOS: Jogurt naturalny mieszamy z majonezem, posiekaną natką pietruszki oraz bazylią. Doprawiamy sos czosnkiem granulowanym oraz solą i pieprzem. Zalewamy sałatkę sosem i dokładnie całość mieszamy.



Biorę udział w akcji:

Warzywa psiankowate 2015 Wegetariański obiad V Warzywa psiankowate 2015