28 maja 2015

Knedle z truskawkami

Jak wiosna to i TRUSKAWKI!! Pojawia się ich coraz więcej w sklepach, na targach, a nawet powoli pokazują się już w ogrodach. Wszędzie nimi pachnie i wszędzie jest czerwono! Można je wykorzystać na wiele sposobów i w wielu potrawach. Ja pomyślałam o knedlach, których nie jadłam od wieków. 

Składniki:

- ugotowane ziemniaki 1 kg
- mąka pszenna 1 szklanka
- jajko 1 szt.
- mąka ziemniaczana 0,5 szklanki
- sól ¾ łyżeczki
- cukier 0,5 łyżeczki

- truskawki


Sposób przygotowania:

1. Ziemniaki przepuszczamy przez praskę i przekładamy je do miski. Dodajemy do nich mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, sól, cukier oraz wbijamy jajko. Wszystko wyrabiamy na jednolite i gładkie ciasto.

2. Z ciasta odrywamy małe kawałki i formujemy z nich kulki o wielkości piłeczki do ping ponga. Kule spłaszczamy i na środku każdej z nich kładziemy truskawkę. Zlepiamy boki placków i formujemy z nich kulki.

3. Do garnka z wrzącą osoloną wodą wrzucamy knedle. Po wypłynięciu ich na powierzchnię wody, gotujemy je ok. 2-3 minut. Wykładamy je łyżką cedzawkową na talerz.

Biorę udział w akcji:
Milion Smaków Truskawek - druga edycja

27 maja 2015

Tarta malinowa z domowym budyniem

Wiosna i jej wszystkie atuty, nie tylko te estetyczne, ale i te smakowe, wchodzą pewnym krokiem! W ogrodach i sklepach pojawia się coraz więcej nowalijek i świeżych owoców. Z tego względu proponuję słodko-kwaśny deser! Tarta ze słodkim domowym budyniem złamana lekko kwaśnym posmakiem malin. Świetnie sprawdza się na wszystkie okazje i bez okazji ;)


Składniki:

SPÓD:
- Mąka pszenna 200 gram
- Jajko 1 szt.
- Margaryna 100 gram
- Cukier puder 50 gram
- Zimna woda 2 łyżki
- Sól 1 szczypta


MASA BUDYNIOWA:
- Mleko 0,5 l
- Cukier puder 0,5 szklanki
- Cukier wanilinowy 2 łyżeczki
- Mąka pszenna 0,5 szklanki
- Margaryna 120 gram
- Żółtka 2 szt.
- Maliny (świeże/mrożone)



Sposób przygotowania:

1. Spód: Do miski wsypujemy mąkę, szczyptę soli i cukier puder, wbijamy jajko oraz dodajemy margarynę i zimną wodę. Zagniatamy te składniki na gładkie ciasto. Rozwałkowujemy je do wielkości foremki do tarty (użyłam formy o średnicy 28 cm). Przełożyć ciasto do formy i ponakłuwać je widelcem. Piec 20 minut w temp. 180 stopni. Po upieczeniu odstawić do ostygnięcia.

2. Masa budyniowa: Do miski wsypujemy cukier puder i cukier wanilinowy, dodajemy żółtka i wszystko miksujemy. Do powstałej masy wsypujemy mąkę oraz wlewamy 250 ml zimnego mleka. Całość miksujemy, aby powstała jednolita masa. Do garnka wlewamy pozostałe mleko (250 ml), wrzucamy margarynę i zagotowujemy. Do gotującego się mleka i margaryny wlewamy powoli wcześniej przygotowaną masę, ciągle mieszając, aby nie powstały grudki. Odstawiamy masę budyniową, aby lekko przestygła.

3. Masę budyniową rozkładamy równo na przestudzonym cieście. Na wierzch ciasta rozkładamy maliny. Tartę ponownie pieczemy ok. 20-30 minut w temp. 180 stopni.



Biorę udział w akcji:
Wiosenne słodkości!Co mamy dla mamy? Dzień Matki 2015

24 maja 2015

Babeczki na ciasteczkowym spodzie

Na niedzielne popołudnie proponuję tradycyjne muffiny czekoladowe na spodzie z popularnych markizów. Smak ciasteczek może być dowolny, jednak ja proponuję cytrynowe, bo bardzo fajnie łączą się one ze smakiem czekolady. Babeczki są w sam raz na raz! :)


Składniki:

- Cukier 120 gram
- Margaryna 125 gram
- Jajka 2 szt.
- Mąka pszenna 200 gram
- Proszek do pieczenia 2 łyżeczki
- Kakao 30 gram
- Cukier wanilinowy 2 łyżeczki
- Amaretto 1 łyżka
- Mleko 160 ml
- Ciastka markizy cytrynowe 12 szt.



Sposób przygotowania:

1. W misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Do drugiej miski wrzucamy margarynę oraz wsypujemy cukier i cukier wanilinowy oraz wbijamy jajka. Miksujemy to, aby powstała jednolita masa. Do powstałej masy wsypujemy stopniowo suche składniki (ciągle miksując), które wcześniej wymieszaliśmy ze sobą w misce oraz wlewamy mleko i amaretto. Całość miksujemy do momentu wymieszania się wszystkich składników i uzyskania jednolitej masy.

2. Na spód każdej foremki do muffinek wkładamy po jednym ciastku cytrynowym (można użyć innego smaku). Na ciastka wlewamy masę do ¾ wysokości foremki. Pieczemy ok. 20-25 minut w temp. 180 stopni.

Z podanej porcji wychodzi ok. 12 babeczek.



Biorę udział w akcji:

Wiosenne słodkości!Co mamy dla mamy? Dzień Matki 2015

21 maja 2015

Ciasto drożdżowe z rabarbarem

Na temat drożdżówki i jej walorów smakowych mogę pisać i mówić długo. To ciasto jest częstym gościem u mnie w domu. Zmieniają się tylko dodatki do niego. Tym razem, z racji sezonu rabarbarowego, postanowiłam zrobić drożdżówkę właśnie z tym warzywem! Połączenie słodkiego smaku ciasta i kwaśnego rabarbaru jest naprawdę intrygujące :)


Składniki:

- mąka pszenna 3 szklanki
- cukier ½ szklanki
- drożdże ½ kostki
- mleko 200 ml
- jajka 3 szt.
- sól ½ łyżeczki
- margaryna 85 gram
- cukier wanilinowy 2 łyżeczki
- rabarbar 


Sposób przygotowania:


1. Do miski wsypujemy szklankę mąki oraz dodajemy rozkruszone drożdże. Zalewamy to ciepłym mlekiem, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.

2. W rondelku rozpuszczamy margarynę. Do dużego garnka wbijamy jajka, dodajemy cukier, sól i cukier wanilinowy. Podgrzewamy to, ciągle mieszając. Dodajemy do tego resztę mąki i mieszamy. Następnie dodajemy rozczyn drożdżowy i wyrabiamy ciasto. Pod koniec dodajemy ciepłą margarynę i wyrabiamy dalej, aż do wchłonięcia tłuszczu. Odstawiamy do wyrośnięcia.

3. Wyrośnięte ciasto przełożyć do foremki wyścielonej papierem do pieczenia. Rabarbar kroimy na małe kawałki i posypujemy nimi wierzch ciasta. Na wierzch ciasta sypiemy również cukier lub cukier wanilinowy. Można także posypać kruszonką lub po upieczeniu polać lukrem. Pieczemy ok. 30-40 min. w temp. 180 stopni.

Biorę udział w akcji:
Rabarbarowa rewolucja Wiosenne słodkości!

20 maja 2015

Lody bananowo-jabłkowe

10 000 wyświetleń! Jest mi niezmiernie miło, że blog wyświetliło tyle osób, DZIĘKUJĘ! 
A dzisiaj dodaję zdrowe i orzeźwiające lody w sam raz na nadchodzące ciepłe dni. Przygotowałam je na bazie jogurtu naturalnego, a więc nie są kaloryczne. Smak bananów i jabłka podkreśla cynamon i imbir. Co więcej, przygotowanie tych lodów zajmuje kilka minut!


Składniki:

- Jogurt naturalny 360 gram
- Jabłko 1 szt.
- Banan 2 szt.
- Cukier puder 1 płaska łyżka
- Cynamon 0,5 łyżeczki
- Imbir 0,5 łyżeczki



Sposób przygotowania:

1. Jabłko oraz banany obieramy ze skórki i kroimy na kawałki. Pokrojone owoce wrzucamy do blendera. Dolewamy jogurt naturalny i wsypujemy cukier puder, cynamon i imbir. Całość blendujemy, aby powstała jednolita masa.

2. Masę przelewamy do pojemników do lodów i wstawiamy na kilka godzin do zamrażarki, aby się zamroziły.



Biorę udział w akcji:
Akcja lodowa 2015 Akcja lodowa 2015 Wiosenne słodkości!

18 maja 2015

Sałatka wiosenna

Świeże, soczyste, zdrowe, chrupiące i pyszne - takie właśnie są polskie nowalijki! Miska takiej sałatki to bomba witaminowa, za którą nasz organizm na pewno będzie nam długo wdzięczny :)


Składniki:

- Sałata lodowa 1/2 główki
- Rzodkiewka 1 pęczek
- Szczypiorek 1/2 pęczka
- Kukurydza 1/2 puszki
- Pomidor 2 szt.
- Ogórek 1 szt.
- Jogurt naturalny 110 ml
- Sól
- Pieprz czarny mielony
- Czosnek granulowany



Sposób przygotowania:

1. Sałatę lodową rwiemy na małe kawałki i wrzucamy do dużej miski. Myjemy wszystkie warzywa i koimy rzodkiewki w plasterki, ogórka w półplasterki, paprykę w większą kostkę, pomidora w ósemki oraz drobno siekamy szczypiorek. Przesypujemy wszystkie warzywa do miski z sałatą lodową oraz dodajemy kukurydzę konserwową.

2. SOS CZOSNKOWY: Jogurt naturalny przelewamy do miseczki, dosypujemy szczyptę soli, pieprzu czarnego mielonego oraz czosnku granulowanego. Wszystko dokładnie mieszamy i wlewamy to do miski z sałatką. Zawartość miski dokładnie mieszamy, aby wszystkie warzywa były oblane sosem.



Biorę udział w akcji:
Sałatki na grilla Nowalijki w kuchni

16 maja 2015

Sałatka z serkiem wiejskim

Lekka i zdrowa sałatka przygotowana na bazie świeżych nowalijek z dodatkiem pożywnego serka wiejskiego. Idealnie pasuje jako dodatek do obiadu bądź też do grilla, na którego właśnie się rozpoczął sezon.


Składniki:

- Serek wiejski 1 opakowanie
- Ogórek szklarniowy 1 szt.
- Rzodkiewka 1/2 pęczka
- Natka pietruszki
- Cebula dymka 2 szt.
- Słonecznik łuskany 2 łyżki
- Sól czosnkowa
- Pieprz czarny mielony



Sposób przygotowania:

1. Odsączamy z serka wiejskiego nadmiar wody i przekładamy pozostały twarożek do miski. Rzodkiewki myjemy i kroimy w kostkę. Ogórka myjemy i kroimy nieobranego w niewielką kostkę. Cebulę dymkę oczyszczamy i kroimy w cienkie plasterki. Wszystkie pokrojone warzywa przekładamy do miski z serkiem wiejskim.

2. Natkę pietruszki drobno siekamy i dorzucamy do miski z pozostałymi składnikami. Dosypujemy do miski z sałatką słonecznik łuskany oraz doprawiamy całość szczyptą soli czosnkowej i pieprzu. Całość dokładnie mieszamy.


Biorę udział w akcji:

Sałatki na grilla